Obvodní soud pro Prahu 10

Rozhodování o úpravě poměrů nezletilých dětí v obvodu Obvodního soudu pro Prahu 10

Obvodní soud pro Prahu 10 (obdobně jako některé další soudy v České republice) využívá ve své rozhodovací praxi principů tzv. „sdíleného rodičovství", které vychází z předpokladu, že postavení obou rodičů ve vztahu k dítěti je rovnocenné bez ohledu na to, zda rodiče žijí či nežijí s dítětem ve společné domácnosti a směřuje k minimalizaci konfliktů mezi rodiči. Cílem je, aby rodiče nevedli soudní pře o vlastní děti a byli schopni se dohodnout o jejich budoucnosti s minimální ingerencí ze strany státu. Základním předpokladem pro to, aby život dítěte byl co nejméně poznamenán rozpadem vztahu jeho rodičů, je totiž právě rodičovská spolupráce. Tu nemůže žádné soudní rozhodnutí nahradit.

 

 

Ve snaze pomoci najít rodičům cestu ke spolupráci při péči o dítě umožňujeme:

  • účast na skupinovém informačním semináři, na kterém jsou vysvětlovány principy tzv. sdíleného rodičovství a na kterém rodiče obdrží úvodní informace týkající se opatrovnického řízení,
  • pomoc při sestavení dohody týkající se péče o dítě (tzv. rodičovský plán),
  • pomoc ke snížení napětí mezi rodiči prostřednictvím mediace.

 

 

Dohoda rodičů může být písemná i ústní, bude-li oběma stranami dodržována. Dohoda rodičů může být také schválená soudem. V takovém případě je dohoda rodičů obsahem výroku soudního rozhodnutí a je vykonatelná. Zákon schválení dohody rodičů soudem požaduje jako podmínku pro rozvod manželství bez zjišťování příčin rozvratu manželství. Pokud jsou rodiče schopni dohody a nepotřebují, aby ji soudu schvaloval, vše skončí již v této fázi a soudní řízení týkající se dětí dále probíhat nemusí.

 

 

Bude-li k soudu podán návrh (návrh k vyplnění na PC/návrh k ručnímu vyplnění) na úpravu výchovy a výživy k nezletilému dítěti, případně i návrh na úpravu styku rodičů s dítětem (či bude-li takový návrh sepsán přímo na soudu), budou rodiče nejprve směřováni k využití pomoci k dosažení dohody. Současně soud co nejrychleji nařídí jednání ve věci. Při jednání pak soudce společně  s oběma rodiči (a zástupcem OSPOD) nejprve neformálně probere možná řešení. Pokud se ani nyní rodiče nedohodnou, soudce jim doporučí profesionální pomoc. Tu může i nařídit. V těch případech, ve kterých nebudou rodiče schopni dosáhnout dohody, rozhodne ve věci péče o dítě autoritativně soud. Při svém rozhodování pak zohlední i to, jak oba rodiče přistupovali k možnostem vzájemné spolupráce. Upřednostňování vlastních zájmů ze strany rodiče nad zájmy společného dítěte (tj. nad jeho zájmem mít přístup ke dvěma milujícím a vzájemně se respektujícím rodičům) totiž může signalizovat snížení rodičovských kompetencí.