Okresní soud v Ústí nad Orlicí

Informační centrum

Informační centrum je umístěno v budově soudu v 1. nadzemním podlaží č. dveří 30.

Informační centrum zajišťuje:

  • poskytování spisů oprávněným osobám k nahlížení a studiu spisů
  • poskytování informací účastníkům řízení a občanům osobně, telefonicky a prostřednictvím e-mailové adresy z informačních rejstříků o stavu a průběhu soudních řízení probíhajících u okresního soudu s výjimkou informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím
  • zprostředkování nahlížení do elektronických spisů v informačním systému CEPR (elektronický platební rozkaz) včetně pořizování kopií z nich
  • vyznačování doložky právní moci a vykonatelnosti na stejnopisy rozhodnutí
  • pořizování kopií ze soudních spisů dle zákonných předpisů
  • informace o internetových stránkách přístupných veřejnosti a jejich využití apod.

Provozní doba informačního centra a nahlížení do spisů:

Pondělí  8:00 – 16:30
Úterý 7:00 – 11:00 12:00 - 14:00
Středa 7:00 – 11:00 12:00 - 14:30
Čtvrtek 7:00 – 11:00 12:00 - 14:00
Pátek 7:00 – 11:00 12:00 - 13:30

Poslední klient bude přijat 15 minut před koncem provozní doby informačního centra.

vedoucí IC Michaela Beierová tel.: 465 567 222 e-mail: info@osoud.uno.justice.cz 

pracovnice IC Blanka Bilíková tel.: 465 567 333 e-mail: info@osoud.uno.justice.cz

podatelna : 465 567 111, info@osoud.uno.justice.cz

Pro zajištění bezproblémového nahlížení do spisů se prosím řiďte následujícími pokyny:

Vždy se předem objednávejte v informačním centru, a to buď osobně, telefonicky nebo podáním zaslaným elektronickou poštou.

Upozorňujeme, že výše uvedená e-mailová adresa slouží pouze pro účely zajišťování úkolů informační kanceláře. V ostatních případech je třeba podání adresovat na e-mailovou adresu podatelny soudu: podatelna@osoud.uno.justice.cz.

Prosíme, upřednostňujte elektronickou formu objednávky – žádosti o nahlédnutí do spisu.
Do žádosti, resp. při žádosti o nahlédnutí do spisu uveďte jaká je Vaše role v řízení nebo kým jste byl(a) zmocněn(a) do spisu nahlížet a plnou moc doložte.

Není-li žadatel o nahlédnutí do spisu účastníkem řízení či jeho zástupcem (případně osobou uvedenou v § 65 odst. 1, věta první a druhá zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů) rozhodne o nahlédnutí do spisu předseda senátu na základě písemné žádosti.

V případě, že se předem neobjednáte nebo pošlete žádost těsně před svojí návštěvou soudu, vystavujete se riziku, že se nepodaří spis k nahlédnutí zajistit a budete přeobjednáni na pozdější termín.

Jestliže budete žádat kopie listin ze spisů, je vhodnější využít k tomuto vlastní mobilní telefon (fotoaparát), pomocí kterého si můžete zdarma pořídit neomezené množství kopií. V případě kopií pořízených soudem je vyhovění žádosti zpoplatněno podle zákona č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích.

Přehrávání audio/video záznamů je realizováno po předchozí žádosti výlučně jen na technickém zařízení soudu. Přehrávání záznamů na vlastním zařízení nahlížející osoby není přípustné. Kopie audio/video nosičů jsou pořizovány po předchozí žádosti na řízení soudu ke kopírování CD a DVD disků, v případě kopií pořízených soudem na soudní nosič je vyhovění žádosti zpoplatněno podle zákona č. 549/1991 Sb. o soudních poplatcích. Přenos dat na nosič dat nahlížející osoby je možný pouze v případě, pokud bude předložen nosič dat, na kterém nebudou žádné jiné záznamy (prázdný nosič dat).

Z důvodu ochrany osobnosti (v souladu se zákonem číslo 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů ve znění novel) je zakázáno v místnosti informační kanceláře či v nahlížecí místnosti pořizovat obrazové a zvukové záznamy. Současně se zakazuje do informační kanceláře a nahlížecí místnosti vstupovat s nahrávacím zařízením s výjimkou mobilního telefonu a fotoaparátu určeného pro pořízení listin ze spisu.

Informační centru neposkytuje informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Žádáte-li informace a listiny ze spisu veřejného rejstříku, upozorňujeme na skutečnost, že veškeré listiny ze sbírky listin jsou v elektronické podobně veřejně přístupné na internetových stránkách https://justice.cz (odkaz veřejný rejstřík). Na stejné adrese jsou přístupné v elektronické podobě rovněž insolvenční spisy (odkaz insolvenční rejstřík).
 

Dohodnutý čas k nahlížení je nutné dodržet.
Informační centrum je střeženo kamerovým systémem.
Informační centrum neslouží k poskytování právního poradenství.