Okresní soud v Domažlicích

Náležitosti návrhu

 

* Označte soud, kterému je návrh určen – např. Okresnímu soudu v Domažlicích, Paroubkova 228, 344 01 Domažlice.

 

* Označte účastníky řízení jménem, příjmením, datem narození, místem trvalého pobytu a faktického bydliště (je-li od trvalého pobytu odlišné) – obvykle jsou účastníky řízení rodiče a nezletilé děti. Pro rychlou komunikaci doporučujeme uvést u dospělých osob též telefonický a emailový kontakt. (např. otec: Dagmar Nováková, nar. 1. 1. 1993, trvale bytem Paroubkova 1, 344 01 Domažlice, fakticky bytem Paroubkova 34, 344 01 Domažlice, tel. 631 114 112, e-mail dnovakova@centrum.cz.)

 

* Vyličte rozhodující skutečnosti a označte důkazy. Vylíčení rozhodujících skutečností se liší podle předmětu jednotlivých řízení. Např. potřebujete upravit péči a určit vyživovací povinnost vůči dětem za trvání manželství nebo pro dobu po rozvodu manželství, po rozpadu společného soužití nesezdaných rodičů uveďte v závislosti na těchto řízeních: kdy byl uzavřen sňatek; jakým způsobem je v době podání návrhu pečováno o děti a placeno výživné; popřípadě jak dlouho spolu rodiče nežijí; jak jsou zajištěny bytové potřeby rodičů a dětí; jaké jsou pravidelné příjmy a výdaje rodičů, jejich zaměstnání; zda děti navštěvují (před)školské zařízení a zájmové kroužky, jaké jsou s tím spojené výdaje; jaký je zdravotní stav dětí a jaké jsou jejich potřeby apod. Uveďte rovněž, zda jsou o nastávajícím soudním řízení informovány nezletilé děti, kterých se týká. Ke každému tvrzení je nutno označit a doložit důkaz. Např. k uzavření sňatku oddací list; k prokázání tvrzení o odloučení rodičů a stávající péči o děti výslech rodičů; k bytovým otázkám např. nájemní smlouvu; k příjmům potvrzení o výši mzdy či platu, příp. pracovní smlouvu, rozhodnutí a potvrzení o sociálních dávkách; k pravidelným výdajům za děti potvrzení o platbách apod.

 

* Uveďte, čeho se domáháte, tj. jak má soud rozhodnout.
např.: 
Navrhujeme, aby soud schválil tuto naši dohodu:
I. Nezl. Jan Novák, nar. 31. 12. 2023 a Markéta Nováková, nar. 31. 12. 2023, se pro dobu za trvání manželství, pro případ rozvodu manželství rodičů svěřuje do péče matky/otce.
II. Matka/Otec se zavazuje se pro dobu za trvání manželství rodičů od (datum), pro dobu po rozvodu manželství přispívat na výživu nezl. Jana částkou (uveďte výši výživného) Kč měsíčně a nezl. Markéty částkou (uveďte výši výživného) Kč měsíčně splatnou vždy do 20. dne toho kterého kalendářního měsíce k rukám matky/otce.

 

* Uveďte, kdy byl návrh sepsán (datum) a připojte svůj podpis (u dohody vždy podpisy obou rodičů).

 

* Zašlete soudu návrh v potřebném počtu stejnopisů (obvykle dva) a připojte listiny, které jsou označeny k důkazu.

 

*vzor - návrh ve věci péče o nezletilé - k ručnímu vyplnění 

*vzor - návrh ve věci péče o nezletílé - k elektronickému vyplnění