Městský soud v Praze

Základní postup - návod pro žadatele

 

Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb.,
o svobodném přístupu k informacím, v platném znění


Podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále také „InfZ"), může každý požádat o poskytnutí informací, vztahujících se k činnosti Městského soudu v Praze.

Z pověření předsedkyně Městského soudu v Praze žádosti kompletně vyřizuje a rozhoduje Oddělení poskytování informací, a to v součinnosti s odbornými soudními útvary.

Ústně, tj. i telefonicky podané žádosti se vyřizují neformálně a není o nich vedena evidence. Není-li žadateli na ústně podanou žádost informace poskytnuta, nebo nepovažuje-li ji za dostačující, je nutno podat žádost písemně.

 

Postup při podávání písemné žádosti je upraven v § 14 InfZ. Ze žádosti musí být zřejmé, že je určena Městskému soudu v Praze a že se žadatel domáhá poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb.
• Fyzická osoba dále uvede své jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého pobytu a případně adresu pro doručování, liší-li se od adresy trvalého pobytu.
• Právnická osoba uvede svůj název, identifikační číslo, adresu sídla a adresu pro doručování, liší-li se od adresy sídla. Adresou pro doručování se rozumí též elektronická adresa.

 

Písemnou žádost je možné podat: 

 

listinnou formou

  • poštou na adresu: Městský soud v Praze, Spálená 2, 112 16 Praha 2
  •                                Městský soud v Praze, Slezská 9, 120 00 Praha 2
  • osobně v úředních hodinách na podatelně soudu:  
  • PO 7.30 – 16.30, ÚT, ČT 7.30 – 16, ST 7.30 – 17, PÁ 7.30 – 14.30

 

elektronicky

 

 

Lhůta pro vyřízení písemné žádosti o poskytnutí informace je 15 dnů ode dne doručení žádosti nebo jejího upřesnění. Lhůtu lze ze závažných důvodů nejvýše o 10 dnů prodloužit.

Pokud žádost směřuje k poskytnutí zveřejněné informace, může Městský soud v Praze nejpozději do 7 dnů sdělit žadateli údaje, které mu umožní vyhledání a získání informace. Trvá-li žadatel na přímém poskytnutí informace, bude mu sdělena ve výše uvedené lhůtě.

V případě, že je žádost nesrozumitelná, není zřejmé, jaká informace je požadována, nebo je formulována příliš obecně, vyzve Městský soud v Praze žadatele ve lhůtě do 7 dnů od podání žádosti, aby žádost upřesnil. Neupřesní-li žadatel žádost do 30 dnů, Městský soud v Praze rozhodne o odmítnutí žádosti.

Nevztahují-li se požadované informace k jeho působnosti, pak Městský soud v Praze žádost odloží a tuto odůvodněnou skutečnost do 7 dnů sdělí žadateli.

Pokud Městský soud v Praze žádosti o poskytnutí informace nevyhoví, vydá o tom ve lhůtě pro vyřízení žádosti rozhodnutí o odmítnutí žádosti. InfZ stanoví omezení práva na poskytnutí informace. Městský soud v Praze zejména neposkytne informace:

  • týkající se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje, ledaže by šlo o zákonnou výjimku stanovenou právními předpisy, upravujícími jejich ochranu (§§ 8a a 8b)
  • o majetkových poměrech osoby, která není povinným subjektem, získané na základě zákonů o daních, poplatcích, penzijním nebo zdravotním pojištění anebo sociálním zabezpečení (§ 10)
  • stanoviska a právní názory, především výklad zákonů a právních předpisů, budoucí rozhodnutí a informace, které by musel nově vytvářet (§ 2 odst. 4)
  • o probíhajícím trestním řízení (§ 11 odst 4 písm. a)
  • o rozhodovací činnosti soudů, s výjimkou rozsudků (§ 11 odst. 4 písm. b)
  • v souladu s právními předpisy označené za utajované skutečnosti, k nimž nemá žadatel oprávněný přístup (§ 7)
  • které jsou předmětem průmyslového vlastnictví (§ 2 odst. 3) a obchodního tajemství (§ 9)
  • vztahující se výlučně k vnitřním pokynům a personálním předpisům povinného subjektu (§ 11 odst. 1 písm. a)
  • ucelené databáze v jakékoli, i elektronické podobě

 

Opravné prostředky
Odvolání (§ 16 InfZ)
Proti rozhodnutí o odmítnutí žádosti se lze odvolat k Ministerstvu spravedlnosti ČR prostřednictvím Městského soudu v Praze, a to do 15 dnů ode dne doručení písemného vyhotovení tohoto rozhodnutí.

 

 

Stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace (§ 16a InfZ)
Žadatel může podat stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace, pokud

  • nesouhlasí s vyřízením žádosti odkazem na již zveřejněnou informace dle § 6
  • uplynula lhůta 15 dnů, aniž by mu byly poskytnuty požadované informace a nebylo vydáno rozhodnutí o odmítnutí žádosti
  • byly poskytnuty pouze částečné informace, aniž by o zbytku bylo vydáno rozhodnutí odmítnutí žádosti
  • nesouhlasí s výší stanovené úhrady

Stížnost se podává u povinného subjektu ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení sdělení, výzvy k úhradě nebo uplynutí lhůty pro poskytnutí informace. Rozhoduje o ní Ministerstvo spravedlnosti ČR.

 

 

Úhrady za poskytování informací (§ 17 InfZ)
Městský soud v Praze může požadovat úhradu nákladů spojených s mimořádně rozsáhlým vyhledáváním informací, pořízením kopií a odesláním informace žadateli, přičemž postupuje podle Instrukce Ministerstva spravedlnosti ČR čj. 286/2011-OT-OSV ze dne 14. 7. 2011.