Vrchní soud v Praze

§ 3 odst. 2 - písm. a)

Ncp 230/2020 specifikace: věcná příslušnost krajského soudu k návrhu na vyslovení neplatnosti usnesení valné hromady společnosti s ručením omezeným

Ncp 251/2020 specifikace: věcná příslušnost okresních soudů k nárokům účastníků sdružení bez právní subjektivity na vypořádání vzájemných majetkových poměrů

Ncp 344/2020 specifikace: K řízení o určení nulity usnesení církve, kterým byla zrušena církevní právnická osoba (která byla církví zřízena), jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy.

Ncp 53/2020 VS v Olomouci specifikace: věcná příslušnost krajského soudu k návrhu na vyslovení neplatnosti usnesení členské schůze spolku

Ncp 106/2020 VS v Olomouci specifikace: Řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti a zrušení usnesení shromáždění společenství vlastníků je nesporným řízením ve statusové věci společenství vlastníků jako právnické osoby, ve kterém rozhodují v prvním stupni krajské soudy.

Ncp 403/2020 specifikace: věcná příslušnost krajských soudů k řízením o vyslovení neplatnosti rozhodnutí orgánu

Ncp 404/2020 specifikace: Ke statusovým věcem právnických osob řadí soudní praxe s účinností od 1. 1. 2014 ve smyslu ustanovení § 85 písm. a) z. ř. s. i řízení o vyslovení (určení) neplatnosti rozhodnutí orgánů (pobočného) spolku, k nimž jsou v prvním stupni věcné příslušné krajské soudy.

Ncp 406/2020 specifikace: K řízení o určení neplatnosti (nicotnosti) stanov a rozhodnutí (neexistujícího) orgánu spolku, které jsou statusovými věcmi spolku, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy.

Ncp 442/2020 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobce jako společník druhé žalované domáhá jednak určení, že je vlastníkem 100% obchodního podílu v druhé žalované, a jednak určení, že je jediným jednatelem druhé žalované, když v obchodním rejstříku je v současné době zapsán první žalovaný jako jediný společník a jednatel druhé žalované, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy. 

Ncp 445/2020 specifikace: věcná příslušnost krajských soudů k návrhu na určení „neplatnosti členské schůze spolku a určení, že navrhovatel je nadále platným předsedou spolku"

Ncp 448/2020 specifikace: Řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti rozhodnutí shromáždění společenství vlastníků je nesporným řízením ve statusové věci společenství vlastníků jako právnické osoby, ve kterém rozhodují v prvním stupni krajské soudy.

Ncp 483/2020 specifikace: Věcně příslušnými k požadavkům žalujícího vlastníka jednotky, které byly vzneseny vůči společenství vlastníků a které vycházejí z § 1209 odst. 1 o. z., jsou krajské soudy, a to podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s., které je v daném ohledu speciální k § 9 odst. 2 písm. l) o. s. ř.

Ncp 487/2020 specifikace: Věcně příslušným k obecnému požadavku chovatelky na uložení povinnosti k vydání průkazu původu štěňat příslušným spolkem je okresní soud.

Ncp 491/2020 specifikace: V řízení, v němž se člen spolku svým návrhem domáhá vyslovení (určení) neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku (účastníka řízení), je dána věcná příslušnost krajských soudů podle § 3 odst. 2 písm. a) ZŘS.

Ncp 585/2020 specifikace: Uplatňuje-li člen společenství vlastníků požadavek na určení neplatnosti zápisu ze shromáždění žalovaného společenství vlastníků je dána věcná příslušnost krajských soudů, a to nikoliv podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s., ale podle § 9 odst. 2 písm. l) o. s. ř.

Ncp 638/2020 specifikace: Věcně příslušným k řízení o návrhu na nařízení předběžného opatření je v prvním stupni okresní nebo krajský soud, který by byl (je) příslušný k řízení ve věci samé.

Ncp 743/2020 specifikace: I při realizaci právních vztahů, které jsou dotčeny novelizací občanského zákoníku, jež byla provedena s účinností od 1. 7. 2020 zákonem č. 163/2020 Sb., se v procesní rovině uplatní dosavadní rozhodovací praxe vycházející ze závěru, že k řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti rozhodnutí shromáždění společenství vlastníků je – jako k řízení ve statusové věci právnické osoby – dána věcná příslušnost krajských soudů podle speciálního ustanovení § 3 odst. 2 písm. a) zákona o zvláštních řízeních soudních.

Ncp 755/2020 specifikace: K řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti rozhodnutí valné hromady honebního společenstva (jako právnické osoby podle § 19 odst. 1 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů) je dána věcná příslušnost krajských soudů podle speciálního ustanovení § 3 odst. 2 písm. a) zákona o zvláštních řízeních soudních.

Ncp 785/2020 specifikace: K řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti rozhodnutí orgánu odborové organizace je dána věcná příslušnost krajských soudů podle speciálního ustanovení § 3 odst. 2 písm. a) zákona o zvláštních řízeních soudních.

Ncp 802/2020 specifikace: Řízení o určení neplatnosti rozhodnutí členské schůze družstva o vyloučení člena z družstva je sice (také) sporem mezi členem a družstvem (jako obchodní korporací), který se váže na účast člena v družstvu (který by jinak typově odpovídal sporům podle § 9 odst. 2 písm. e) o. s. ř.), nicméně nelze přehlédnout, že je především (speciálně) řízením ve statusových věcech družstva jako právnické osoby o určení neplatnosti rozhodnutí členské schůze družstva jako orgánu družstva podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s. (v této souvislosti zdejší nadřízený soud přistoupil ke korekci své předchozí rozhodovací praxe vyjádřené například usneseními ze dne 8. 9. 2020, sp. zn. Ncp 590/2020 či ze 25. 8. 2020, sp. zn. Ncp 565/2020, ve kterých upřednostnil posouzení věcné příslušnosti krajského soudu k projedná ní a rozhodnutí věci v prvním stupni podle § 9 odst. 2 písm. e) o. s. ř.).

Ncp 19/2021 specifikace: K peněžitému nároku společnosti s ručením omezeným, jenž byl vznesen proti bývalému jednateli žalobkyně, je dána věcná příslušnost krajských soudů podle § 9 odst. 2 písm. f) o. s. ř. (mimo jiné) v případě, kdy požadovaná jistina má podle žalobních tvrzení korespondovat pokladní hotovosti žalobkyně, kterou měl žalovaný disponovat právě v souvislosti s výkonem funkce jednatele žalující společnosti.

Ncp 108/2021 specifikace: K řízení o zrušení obchodní společnosti jsou dle § 3 odst.2 písm. a)  z. ř. s. věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 275/2021 specifikace: K projednání a rozhodnutí návrhu na vyslovení neplatnosti rozhodnutí orgánu politického hnutí je dána věcná příslušnost krajských soudů ve smyslu speciálního § 3 odst. 2 písm. a) zákona o zvláštních řízeních soudních.

Ncp 284/2021 specifikace: K řízení o návrhu na zrušení výmazu spolku, nařízení jeho likvidace a jmenování likvidátora jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 366/2021 specifikace: K řízení ve věci žaloby na určení neplatnosti rozhodnutí shromáždění SVJ, týkajícího se schválení účetní závěrky za uplynulé roční období, typově spadá pod řízení ve statusových věcech právnických osob, a proto jsou k řízení v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy dle § 3 odst.2 písm.a) z. ř. s.

Ncp 376/2021 specifikace: K řízení, v němž se navrhovatel domáhá vyslovení („určení") neplatnosti rozhodnutí orgánu politické strany o pozastavení členství navrhovatele v politické straně, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 379/2021 specifikace: Ke statusovým věcem řadí standardní soudní praxe s účinností od 1. 1. 2014 ve smyslu § 85 písm. a) z. ř. s. i řízení o vyslovení neplatnosti orgánů spolku, k nimž jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s. Uvedené přitom platí nejen v situaci, kdy příslušný návrh činí člen spolku, ale rovněž v případě, kdy návrh podává osoba stojící mimo okruh členů takové korporace.

Ncp 389/2021 specifikace: Domáhá-li se žalobce jednoznačně určení, že jeho členství v žalovaném spolku trvá, a nikoli vyslovení (určení) neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku o vyloučení žalobce, pak – bez ohledu na skutečnost, že žalobce takový požadavek spojuje výlučně s příslušným rozhodnutím orgánu spolku o vyloučení žalobce – je dána věcná příslušnost okresních soudů ve smyslu obecného § 9 odst. 1 o. s. ř, a nikoli příslušnost krajského soudu podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s.

Ncp 450/2021 specifikace: K řízení, v němž se navrhovatelka domáhá určení, že se stala a stále je zakladatelkou účastníka, obecně prospěšné společnosti, která nezměnila svoji právní formu na ústav, nadaci nebo nadační fond podle § 3050 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy podle § 3 odst. 2 písm. a) zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, neboť jde o statusovou věc právnické osoby.

Ncp 502/2021 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalující advokát domáhá na žalované České advokátní komoře náhrady škody (a jiné újmy) způsobené nezákonným kárným řízením, jsou v prvním stupni příslušné okresní soudy, když se nejedná o statusovou (nespornou) věc právnické osoby ve smyslu § 3 odst. 2 písm. a)  z.ř.s.

Ncp 528/2021 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobkyně domáhá po žalovaném insolvenčním správci dlužníka zřízení služebnosti nezbytné cesty k pozemku zapsanému žalovaným do majetkové podstaty dlužníka ve prospěch pozemků ve vlastnictví žalobkyně, jsou v prvním stupni příslušné okresní soudy.

Ncp 612/2021 specifikace: Žaloba, kterou se žalobci jako vlastníci bytových jednotek domáhají změny stanov žalovaného, které byly schváleny na jednání shromáždění žalovaného (§ 1208 písm. a) o. z.), má sice znaky věci vyplývající z jednání shromáždění. Vzhledem k žalobci požadovanému zásahu do rozhodnutí shromáždění jako nejvyššího orgánu žalovaného o schválení stanov, ale lze usuzovat, že předmět  řízení se týká statusových poměrů žalovaného a řízení tak typově spadá pod řízení ve statusových věcech právnických osob podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s.; k řízení jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy.

Ncp 16/2022 specifikace: K řízení o návrhu, kterým se navrhovatel domáhá nařízení předběžného opatření, aby bylo rozhodnuto o zrušení platnosti rozhodného dne projektu přeměny družstva, za situace, kdy z návrhu na nařízení předběžného opatření vyplývá, že předmětem případného řízení ve věci samé (které je určující pro stanovení věcné příslušnosti soudu k řízení o návrhu na nařízení předběžného opatření) by měla být žaloba o určení neplatnosti projektu přeměny, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy (§ 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s.).

Ncp 270/2022 specifikace: K řízení o návrhu o určení neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku o vyloučení člena spolku, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy podle speciálního ustanovení § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s.