Vrchní soud v Praze

§ 235a

Ncp 121/2020 specifikace: k řízení o k žalobě pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí krajského soudu jako odvolacího soudu z důvodu podjatosti (vyloučení) soudce odvolacího soudu podle § 229 odst. 1 písm. e) o. s. ř. je věcně příslušný okresní soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni

Ncp 196/2020 specifikace: k řízení o žalobě pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí krajského soudu jako odvolacího soudu z důvodu, že účastníkovi byla nesprávným postupem odňata možnost jednat před soudem, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy

Ncp 204/2020 specifikace: k řízení o žalobě pro zmatečnost směřující proti usnesení krajského soudu jako odvolacího soudu, kterým bylo odmítnuto odvolání, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy

Ncp 337/2020 specifikace: věcná příslušnost krajských soudů k žalobě pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí krajského soudu vystupujícího v pozici soudu odvolacího a uplatněné z důvodů podle § 229 odst. 3 a 4 o. s. ř.

Ncp 387/2020 specifikace: věcná příslušnost okresních soudů k žalobě na obnovu řízení v případě, kdy o původní věci rozhodoval v prvním stupni okresní soud

Ncp 402/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou je napadeno rozhodnutí odvolacího soudu a ze které se podává, že byla podána z důvodů uvedených v § 229 odst. 4 o. s. ř. (bez ohledu na to, že tento důvod nebyl blíže konkretizován, a bez ohledu na to, zda je tento důvod opodstatněný), je v prvním stupni příslušný krajský soud, jehož rozhodnutí bylo žalobou pro zmatečnost napadeno.

Ncp 428/2020 specifikace: Věcně příslušným soudem v prvním stupni k řízení o žalobě pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí okresního (obvodního) soudu jako soudu prvního stupně je okresní (obvodní) soud, který o (původní) věci rozhodoval v prvním stupni, bez ohledu na to, jaký zmatečnostní důvod byl v žalobě pro zmatečnost uplatněn. 

Ncp 430/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou je napadeno usnesení krajského soudu jako soudu odvolacího, kterým bylo odmítnuto odvolání, je v prvním stupni příslušný tento odvolací (krajský) soud.

Ncp 438/2020 specifikace: Věcně příslušným soudem k řízení o žalobě pro zmatečnost, podané z důvodu podjatosti (vyloučení) soudce (soudců) odvolacího soudu, směřující proti rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího, kterým tento odvolací soud rozhodl o odmítnutí odvolání proti exekučnímu příkazu pověřeného soudního exekutora, je okresní (exekuční) soud.

Ncp 508/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, v níž žalovaná sice napadá rozsudek jak nalézacího okresního (obvodního) soudu, tak i rozsudek odvolacího soudu, ale neuplatňuje důvod zmatečnosti, že v průběhu odvolacího řízení před vydáním rozhodnutí ve věci samé jí byla nesprávným postupem odvolacího (krajského) soudu odňata možnost jednat před odvolacím soudem podle § 229 odst. 3 o. s. ř., a tento důvod zmatečnosti vztahuje pouze k rozsudku nalézacího okresního (obvodního) soudu a k řízení před tímto soudem, jsou v prvním stupni příslušné okresní soudy.

Ncp 513/2020 specifikace: K projednání a rozhodnutí žaloby na obnovu řízení podle § 228 o. s. ř., jakož i k projednání a rozhodnutí  žaloby pro zmatečnost podané z důvodů podle § 229 odst. 1 o. s. ř., které směřují proti rozhodnutí krajského soudu, který rozhodoval jako soud odvolací o odvolání směřujícím do rozhodnutí soudního exekutora vydaného v rámci exekučního řízení, jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy.

Ncp 525/2020 specifikace: K projednání a rozhodnutí žaloby pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí okresního soudu jsou vždy věcně příslušné okresní soudy, a to bez ohledu na uplatněné důvody zmatečnosti.

Ncp 572/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou je napadeno rozhodnutí odvolacího soudu v exekučním řízení a ze které se podává, že byla podána z důvodů uvedených v § 229 odst. 3 o. s. ř. (bez ohledu na to, zde je tento důvod přípustný), je v prvním stupni příslušný krajský soud, jehož rozhodnutí bylo žalobou pro zmatečnost napadeno.

Ncp 640/2020 specifikace: K řízení v exekuční věci o žalobě na obnovu řízení a o žalobě pro zmatečnost podané z důvodů podle § 229 odst. 1 písm. e), f), g) o. s. ř. jsou v prvním stupni věcně příslušné.

Ncp 653/2020 specifikace: K projednání a rozhodnutí žaloby pro zmatečnost a žaloby na obnovu řízení, které směřují proti rozhodnutí soudního exekutora, je dána věcná příslušnost okresních soudů.

Ncp 718/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou je napadeno usnesení krajského soudu jako soudu odvolacího z důvodu podle § 229 odst. 3 o. s. ř. spočívající v tom, že žalobci byla nesprávným postupem soudu odňata možnost jednat před odvolacím soudem, je v prvním stupni příslušný tento krajský soud.

Ncp 753/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, která směřuje proti rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího a byla podána z některého z důvodů, jež jsou upraveny v § 229 odst. 1 o. s. ř., je (věcně i místně) příslušný okresní soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni.

Ncp 756/2020 specifikace: Věcně příslušným soudem k řízení o žalobě pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí krajského soudu jako odvolacího soudu z důvodu podjatosti (vyloučení) soudce odvolacího soudu podle § 229 odst. 1 písm. e) o. s. ř. je okresní soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni. 

Ncp 782/2020 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího z důvodu podjatosti (vyloučení) soudce odvolacího soudu (podle § 229 odst. 1 písm. e) o. s. ř.) je okresní soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni.

Ncp 12/2021 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou bylo v exekučním řízení napadeno rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy.

Ncp 43/2021 specifikace: Věcně příslušným soudem k řízení o žalobě pro zmatečnost, která směřuje proti rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího a která byla podána z důvodu podle § 229 odst. 1 písm. f) občanského soudního řádu, je okresní (případně obvodní) soud, jenž ve věci rozhodoval v prvním stupni.

Ncp 49/2021 specifikace: Jinak obecně platnou zásadu, kterou lze dovodit z § 235a odst. 1 o. s. ř., že k projednání a rozhodnutí žaloby pro zmatečnost směřující proti rozhodnutí okresního soudu jako soudu I. stupně je dána věcná příslušnost okresních soudů, a to bez ohledu na to, jaký zmatečnostní důvod byl uplatněn, nelze použít v případě, kdy by tato -  s ohledem na § 235e odst. 2 poslední věta o. s. ř. – nepřípustným způsobem narážela na zásadu rychlosti a hospodárnosti občanského soudního řízení, jakož i obecný princip právní jistoty.

Ncp 456/2021 specifikace: K řízení o žalobě na obnovu řízení jsou podle § 235a odst. 1 věta první o. s. ř. k řízení v prvním stupni vždy věcně příslušné soudy, které o věci rozhodovaly v prvním stupni (bez ohledu na uplatněný důvod obnovy). V případě žaloby na obnovu řízení podané proti rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího je v prvním stupni vždy věcně příslušný okresní soud, který o věci rozhodoval v prvním stupni bez ohledu na uplatněný důvod obnovy.

Ncp 558/2021 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou je napadeno usnesení okresního (obvodního) soudu jako soudu prvního stupně (z jakéhokoli důvodu zmatečnosti) a usnesení krajského soudu jako soudu odvolacího z důvodů zmatečnosti podle § 229 odst. 1 a 2 o. s. ř., je v prvním stupni příslušný okresní (obvodní) soud (který rozhodoval o věci v prvním stupni).

Ncp 580/2021 specifikace: K řízení o žalobě pro zmatečnost, kterou je napadeno rozhodnutí odvolacího soudu v exekučním řízení z jiných důvodů, než uvedených v § 229 odst. 3 a 4 o. s. ř. (bez ohledu na to, zda je takový důvod přípustný), je v prvním stupni příslušný okresní soud (exekuční soud), který o věci rozhoduje v prvním stupni.

Ncp 590/2021 specifikace: K řízení o žalobě na obnovu řízení podané proti rozhodnutí krajského soudu jako soudu odvolacího, je v prvním stupni vždy věcně příslušný okresní soud (který o věci rozhodoval v prvním stupni) bez ohledu na uplatněný důvod obnovy.