Vrchní soud v Praze

§ 203 odst. 4

Ncp 97 2020 specifikace: Návrh na nařízení předběžného opatření, kterým má být žalovanému uložena (zatímní) povinnost hradit výživné nezletilým dětem, není incidenčním sporem a není ani věcí v insolvenčním řízení ani jiným sporem podle insolvenčního zákona uvedeným v § 7a IZ, který upravuje věcnou příslušnost insolvenčního soudu v insolvenčním řízení, je třeba věcnou příslušnost posuzovat podle předmětu řízení, kterým je výživné pro nezletilé děti.

Ncp 129.2020 Návrh, kterým má být insolvenčnímu správci dlužníka uložena povinnost hradit (dlužné) výživné dítěti dlužníka, není incidenčním sporem, jak plyne z § 203 odst. 4 IZ, a proto je třeba věcnou příslušnost posuzovat podle předmětu řízení, kterým je výživné pro (v době podání návrhu) nezletilé dítě (bez ohledu na to, že návrh podle jeho obsahu podává matka dítěte, ačkoliv výživné dítěte je nárokem dítěte). K projednání a rozhodnutí věci jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy podle § 3 odst. 1 ZŘS.

Ncp 190/2020 specifikace: Návrh, kterým má být insolvenčnímu správci dlužníka uložena povinnost hradit dlužnou mzdu zaměstnanci dlužníka (§ 169 odst. 1 písm. a) insolvenčního zákona), není incidenčním sporem (§ 203 odst. 4 insolvenčního zákona) a není ani věcí v insolvenčním řízení ani jiným sporem podle insolvenčního zákona uvedeným v § 7a IZ, který upravuje věcnou příslušnost insolvenčního soudu v insolvenčním řízení, je nárokem na zaplacení mzdy, proto jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy.

Ncp 350/2020 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobce domáhá na žalovaném insolvenčním správci dlužníka zaplacení nákladů spojených s udržováním a správou majetkové podstaty dlužníka, jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy.

Ncp 557/2020 specifikace: K žalobě věřitele na plnění podle § 203 odst. 4 IZ jsou věcně příslušné okresní soudy.

Ncp 204/2021 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalující společenství vlastníků jednotek domáhá na (první) žalované insolvenční správkyni dlužníka zaplacení dlužných úhrad za služby související s bytovou jednotkou za dobu, po kterou byla tato jednotka zahrnuta do soupisu majetkové podstaty v konkursu na majetek dlužníka, jsou v prvním stupni příslušné okresní soudy (nejde o incidenční spor - § 203 odst. 4 IZ). Stejně tak jsou v prvním stupni k řízení příslušné okresní soudy, i pokud jde o část žaloby, kterou se žalující společenství vlastníků bytových jednotek domáhá zaplacení dlužných úhrad za služby související s bytovou jednotkou na (druhém) žalovaném, který nabyl předmětnou bytovou jednotku z majetkové podstaty na základě kupní smlouvy uzavřené se žalovanou insolvenční správkyní dlužníka, jako prodávající.