Vrchní soud v Praze

§ 118 a násl.

Ncp 183/2020 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobkyně, která je právnickou osobou, domáhá, aby byla žalované, která je vydavatelkou periodického tisku, uložena povinnost uveřejnit odpověď v periodickém tisku, jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy.

Ncp 151/2020 specifikace: Případné doplnění žalobních tvrzení z opatrnosti podáním žalobkyně o možném  zákonném ručení žalovaného při porušení péče řádného hospodáře pro případ, že by nebylo prokázáno původně v žalobě tvrzené smluvní ručení žalovaného, jednak nepředstavuje změnu žaloby a není ani novým nárokema, a jednak nemá vliv na okolnosti, které tu byly v době zahájení řízení a jsou rozhodné pro posouzení věcné příslušnosti a ty zakládají v prvním stupni věcnou příslušnost okresních soudů. 

Ncp 194/2020 specifikace: věcná příslušnost krajských soudů v řízení o nároku na zaplacení peněžitého plnění z titulu jeho zákonného ručení při porušení péče řádného hospodáře jako člena voleného orgánu akciové společnosti – statutárního ředitele

Ncp 255/2020 specifikace: věcná příslušnost krajských soudů k zákonnému ručení jednatele podle § 68 ZOK případně podle § 159 odst. 3 OZ

Ncp 331/2020 specifikace: věcná příslušnost okresních soudů k nárokům člena spolku na uložení povinnosti spolku odpovědět na otázky nastolené žalobcem

Ncp 333/2020 specifikace: věcná příslušnost okresních soudů k nárokům společenství vlastníků na náhradu škody či na vydání bezdůvodného obohacení žalovaným předsedou (statutárním orgánem) žalujícího společenství

Ncp 445/2020 specifikace: věcná příslušnost krajských soudů k návrhu na určení „neplatnosti členské schůze spolku a určení, že navrhovatel je nadále platným předsedou spolku"

Ncp 446/2020 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobkyně, která je právnickou osobou, domáhá, aby byla žalované fyzické osobě uložena povinnost zdržet se poškozování dobrého jména právnické osoby, odstranit video zasahující do dobrého jména právnické osoby, zveřejnit omluvu a zaplatit zadostiučinění, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 490/2020 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobkyně, která je právnickou osobou, domáhá, aby byla žalovanému uložena povinnost zveřejnit omluvu za poškození jejího dobrého jména a pověsti, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 744/2020 specifikace: Výklad, podle něhož ustanovení § 9 odst. 2 písm. e) a  f) občanského soudního řádu dopadají rovněž na spolky, je výkladem nepřípustně extenzivním".

 

Ncp 86/2021specifikace: K řízení o jmenování hmotněprávního opatrovníka spolku jako právnické osobě, když výkonný výbor spolku nemá dostatečný počet členů potřebný k rozhodování a noví členové statutárního orgánu nebyli zvoleni, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy. 

Ncp 108/2021 specifikace: K řízení o zrušení obchodní společnosti jsou dle § 3 odst.2 písm. a)  z. ř. s. věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 124/2021 specifikace: K projednání a rozhodnutí věci, jejímž předmětem je ochrana pověsti právnické osoby a nároky z toho plynoucí (uveřejnění omluvy v tisku náhrada nemajetkové újmy), je dána věcná příslušnost krajských soudů.

Ncp 133/2021 specifikace: K projednání a rozhodnutí sporu o nároku společenství vlastníků, jenž byl vznesen proti členovi výboru, a to na náhradu škody, která měla být způsobena jednáním žalovaného, při němž mělo dojít k překročení rozsahu jeho pravomoci jednat za žalobce, když tato pravomoc měla být podle obsahu žalobních tvrzení (mimo jiné) založena jednáním (usnesením) shromáždění žalobce, je dána věcná příslušnost okresních soudů podle obecného ustanovení § 9 odst. 1 o. s. ř.

Ncp 176/2021 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobce a), který je právnickou osobou, a žalobce b), který je fyzickou osobou, domáhají, aby byla žalovaným, kteří jsou vydavatelé periodického tisku a internetového zpravodajství, uložena povinnost uveřejnit odpověď v tisku i v internetovém zpravodajství, jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy.

Ncp 356/2021 specifikace: Jestliže žalobce v projednávané věci uplatňuje peněžní nároky vůči žalovaným (i mimo jiné) jako jednatelům obchodní společnosti, která podle tvrzení žalobce není schopna plnit vůči žalobci své dluhy z důvodů způsobených (mimo jiné) zanedbáním péče řádného hospodáře žalovanými při plnění funkce jednatelů obchodní společnosti, jsou k řízení o takové žalobě v prvním stupni příslušné krajské soudy.

Ncp 379/2021 specifikace: Ke statusovým věcem řadí standardní soudní praxe s účinností od 1. 1. 2014 ve smyslu § 85 písm. a) z. ř. s. i řízení o vyslovení neplatnosti orgánů spolku, k nimž jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s. Uvedené přitom platí nejen v situaci, kdy příslušný návrh činí člen spolku, ale rovněž v případě, kdy návrh podává osoba stojící mimo okruh členů takové korporace.

Ncp 389/2021 specifikace: Domáhá-li se žalobce jednoznačně určení, že jeho členství v žalovaném spolku trvá, a nikoli vyslovení (určení) neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku o vyloučení žalobce, pak – bez ohledu na skutečnost, že žalobce takový požadavek spojuje výlučně s příslušným rozhodnutím orgánu spolku o vyloučení žalobce – je dána věcná příslušnost okresních soudů ve smyslu obecného § 9 odst. 1 o. s. ř, a nikoli příslušnost krajského soudu podle § 3 odst. 2 písm. a) z. ř. s.