Vláda dnes na návrh ministra Pavla Blažka schválila rozpočtové opatření, díky kterému mají tuzemské soudy zabezpečené finanční prostředky

V mediálním prostoru se minulý týden objevily informace, že některým soudům došly peníze a kvůli tomu jsou pak v ohrožení platby obhájcům ex offo, soudním znalcům či tlumočníkům. Skutečnost je však taková, že aktuálně mají soudy k dispozici 516 milionů Kč na úhradu ostatních věcných výdajů, tedy na úhradu provozních výdajů, mandatorních výdajů soudů, zahrnujících odměny advokátů ex offo, znalců tlumočníků a exekutorů, či na pokrytí nákladů na zvýšené energie. Jen z položky určené na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů je možno v současné době čerpat více než 70 milionů Kč.

Současně v červenci letošního roku na pokyn ministra spravedlnosti Pavla Blažka připravil resort návrh na posílení rozpočtu Ministerstva spravedlnosti pod názvem „Úprava rozpočtu běžných výdajů kapitoly Ministerstva spravedlnosti", který dnes vláda schválila. Díky němu dostanou tuzemské soudy další finanční prostředky na úhradu odměn advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů v objemu 919 milionů Kč.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
30. srpna 2023