Reakce odboru soudních znalců a tlumočníků na článek serveru Novinky z 15. června 2024

Ministerstvo spravedlnosti se ohrazuje proti článku „Znalec píše špatné posudky. Nevadí, vždyť pracuje pro stát, rozhodlo ministerstvo“, který vyšel 15. 6. 2024 na serveru Novinky.cz. Článek se snaží vyvolat dojem, že soudní znalec MUDr. Jan Velek dostal pokutu 15 000 Kč za zfušovaný posudek, ale za vypracování dalších deseti obdobně vadných posudků potrestán nebyl, neboť pracuje pro stát.

Tato tvrzení jsou vytržená z kontextu a interpretovaná subjektivním, arbitrárním způsobem. Ministerstvo proto považuje za důležité uvést věc na pravou míru.

Zákon č. 254/2019 Sb., o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech (dále jen „ZnalZ“), s účinností od 1. 1. 2021 zavedl novou právní úpravu, která klade mnohem větší nároky na formu znaleckého posudku. Změny, které nová právní úprava přinesla, byly tak zásadní, že se jim znalci dokázali přizpůsobit jen s obtížemi, nebo v některých případech vůbec. Protože si ministerstvo uvědomovalo, že přechod na novou právní úpravu je pro znalce náročný proces, po nějakou dobu tolerovalo setrvačnost, s jakou znalci ulpívali na právní úpravě původní. Postupem času bylo nicméně nutné, aby ministerstvo začalo pomocí sankcí vymáhat dodržování nových požadavků, a tím přimělo znalce v posudcích popisovat podrobněji své kroky, přestože to dříve dělat nemuseli a nebyli na to zvyklí. Právě z toho důvodu ministerstvo uložilo příkazem ze dne 9. 1. 2023 MUDr. Janu Velkovi pokutu 15 000 Kč za přestupek podle § 39 odst. 1 písm. ZnalZ. Trest se vztahoval k posudku vypracovanému dne 6. 7. 2022.

Přestože ministerstvo uložilo znalci pokutu, zásadně se neztotožňuje s tvrzením, že se jednalo o zfušovaný posudek, jak bylo v článku uvedeno. Závěry znaleckého posudku nebyly předmětem zkoumání ministerstva a ministerstvo nikdy nezpochybnilo závěry, k nimž znalec dospěl, ani znalcovy odborné lékařské kvality. Mluvit o zfušovaném posudku je proto zavádějící. Jak bylo uvedeno, vydaný příkaz měl znalce přimět, aby svou činnost přizpůsobil novému znaleckému zákonu, a měl dát nejen jemu, ale i ostatním dozorovaným subjektům najevo, že ministerstvo trvá na dodržování nově zavedených zákonných požadavků. MUDr. Jan Velek uložený trest akceptoval a ministerstvo nemá informace, že by v době po vydání příkazu znovu porušil zákon.

Všechny podněty proti MUDr. Janu Velkovi, o nichž je v článku řeč, zaslala ministerstvu tatáž obchodní společnost, a to stejně jako podnět původní, na základě kterého byla znalci uložena pokuta 15 000 Kč. Z hlediska přestupkové odpovědnosti je podstatné, že oněch deset posudků zmíněných v článku pochází z doby před tím, než byla znalci uložena pokuta.  Devět z deseti těchto posudků pak bylo vyhotoveno dříve než posudek, za nějž byl znalec sankcionován.

U oněch deseti posudků, o nichž je v článku řeč, se proto nejedná o recidivu (přitěžující okolnost), ale o vícečinný souběh, k němuž došlo před potrestáním a za nějž se ukládá společný trest. MUDr. Jan Velek byl příkazem ze dne 9. 1. 2023 potrestán za to, že svoji činnost nepřizpůsobil požadavkům nového zákona. Ministerstvo považovalo uloženou pokutu 15 000 Kč za dostatečný trest, a to i ve vztahu k jednání, kterého se znalce dopustil dříve. Jinými slovy, protože zmíněných deset posudků bylo vypracováno před nabytím právní moci rozhodnutí, kterým byl uložen trest, nahlíží se na ně, jako by byly projednávány ve společném řízení s řízením, v němž byl trest uložen. Protože uložený peněžitý trest 15 000 Kč považoval správní orgán za dostatečně vysoký, rozhodl se v navazujícím rozhodnutí upustit od potrestání.

Jakkoliv to server Novinky.cz implicitně zpochybňuje, je třeba si uvědomit, že lékaři vykonávají znaleckou činnost nad rámec svého náročného lékařského povolání, a jak je vidět i z tohoto případu, často čelí tlaku, zvláště podávají-li posudky v trestních řízeních, jak tomu je v případě MUDr. Jana Velka.

Tvrzení, že ministerstvu nevadí, když znalci nedodržují zákon, je nepravdivé, stejně jako tvrzení, že MUDr. Janu Velkovi nebyl uložen trest, protože pracuje pro stát. MUDr. Janu Velkovi byl uložen trest 15 000 Kč, což ministerstvo považovalo za dostatečný postih, když dodatečně vyměřovalo trest za přestupky, kterých se MUDr. Jan Velek dopustil před tím, než byl pravomocně uznán vinným z přestupku podle § 39 odst. 1 písm. b) ZnalZ. Ministerstvo zvažovalo především povahu a závažnost přestupku, a došlo k závěru, že již uložený trest byl pro naplnění účelu dostačující. Dopad uloženého trestu byl nadto umocněn tím, že se jedná o informaci, která se povinně uveřejňuje v seznamu znalců a stává se veřejně dostupnou. Další navýšení trestu ministerstvo považovalo vzhledem k výše popsaným okolnostem za nepřiměřeně přísné a z hlediska generální prevence kontraproduktivní. Z dosavadní praxe ukládání trestů je ministerstvu známo, že příliš přísné tresty, neadekvátní spáchanému přestupku, jsou způsobilé vyvolat nejistotu a obavy u ostatních znalců a přispět k jejich odchodu z profese.

Ministerstvo při rozhodování o trestu postupovalo podle zákona a úvahy, kterými se řídilo, uvedlo v rozhodnutí. Server Novinky.cz z těchto úvah selektivně vybral dílčí informace, které zasadil do jiného kontextu. Autoři článku před jeho uveřejněním ministerstvo neoslovili a neověřili si jednostranné informace, které získali ze zdrojů, které v článku neuvedli.

 

Odbor soudních znalců a tlumočníků, Ministerstvo spravedlnosti

18. června 2024