Ministr spravedlnosti požádal starosty a primátory o součinnost při propagaci projektu Milostivého léta II

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v uplynulých dnech rozeslal primátorům a starostům obcí dopis s podrobnými informacemi o podmínkách využití a žádostí o propagaci probíhajícího Milostivého léta II.

Od 1. září byla spuštěna druhá fáze tzv. „milostivého léta". Jedná se o jedinečnou možnost splatit exekuce bez úroků. Fyzickým osobám, které mají dluh vůči státu a jiným veřejnoprávním věřitelům vymáhaný soudním exekutorem, se otevírá možnost splnit svůj dluh zjednodušeným a finančně výrazně méně nákladným způsobem. Pokud dlužník využije „milostivého léta", věřitel sice ztrácí dosud nezaplacené příslušenství, bude mu však uhrazen původní dluh, který je často dlouhodobě nevymahatelný.

Klíčové pro naplnění účelu a úspěchu celého projektu „milostivého léta" je rozšíření informace o jeho konání mezi co možná největší počet lidí. Právě nedostatek propagace byl zmiňován jako jeden z hlavních úskalí loňského „milostivého léta".

Klíčové pro naplnění účelu a úspěchu celého projektu „milostivého léta" je rozšíření informace o jeho konání mezi co možná největší počet lidí. Věřím, že starostové, kteří mají k lidem nejblíže, jim mohou nejlépe sdělit, jakou jedinečnou příležitost nyní mají," uvádí náměstek Karel Dvořák, který dopis starostům inicioval.

Veškeré informace o podmínkách Milostivého léta II a dalším postupu naleznou dlužníci na webových stránkách https://exekuce.justice.cz/milostive-leto/  a v přiloženém letáku.  

 

 

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

22. 9. 2022