Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

První jednání pracovní skupiny k případným změnám platových tabulek v justici

Ilustrační obrázek

Náměstci ministra spravedlnosti Pavla Blažka Radomír Daňhel a Karel Dvořák svolali na pondělí 10. června 2024 první jednání pracovní skupiny, jejímž cílem je blíže popsat a analyzovat potřebné změny v pravidlech odměňování zaměstnanců justice a předložit návrhy v této oblasti. Kromě vedení ministerstva se pracovní skupiny účastnili zástupci odborových svazů, soudů či státních zastupitelství.

Cílem první schůzky bylo na obecné úrovni diskutovat možná základní řešení současné neuspokojivé situace odměňování zaměstnanců v justici. Z jednání vyplynula potřeba blíže definovat kategorie zaměstnanců, na které by se měly diskutované koncepční změny zaměřit. Tomuto úkolu se v příštích týdnech budou věnovat dvě užší skupiny zahrnující jednak zástupce zaměstnanců soudů, jednak zástupce zaměstnanců státních zastupitelství.

Další dílčí možností zlepšení stávajícího nepříznivého stavu je eventuální úprava pravidel přiznávání tzv. zvláštního příplatku odrážejícího náročnost a rizikovost vybraných kategorií pracovních činností.

Cílem ministerstva spravedlnosti je představit během podzimu návrhy vycházející z diskusí se zástupci zaměstnanců justice a reflektující jejich legitimní požadavky.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
10. června 2024