Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Pavel Blažek: Zřízením Garančního fondu chceme zvýšit bezpečnost advokátních úschov

Ilustrační obrázek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes na jednání s vedením České advokátní komory (ČAK) mj. představil úpravu podmínek poskytování advokátních úschov. „Jsem rád, že jsme se s ČAK dnes shodli, že připravený návrh přispěje k minimalizaci rizik spjatých s potenciální trestnou činností advokátů při úschově peněžních prostředků a ke kompenzaci škod takto způsobených. Reagovali jsme tak na potřebu zvýšit bezpečnost advokátních úschov a chceme posílit důvěru veřejnosti v advokátní praxi. Návrh bude předložen ke schválení formou mého poslaneckého návrhu k aktuálně projednávané novele zákona o advokacii,“ uvedl ministr Pavel Blažek.

Garanční fond České advokátní komory jako ochrana proti zpronevěře klientských prostředků

Navrhovaný Garanční fond Komory poskytne finanční záruku pro klienty, kteří byli poškozeni trestnou činností advokáta v případech zpronevěry peněžních prostředků z advokátní úschovy. Fond bude sloužit jako kompenzační mechanismus, který zajistí poškozeným klientům vyplacení náhrady škody a přispěje k posílení důvěry v bezpečnost advokátních úschov. 

Další opatření ke zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

Návrh také zahrnuje další opatření ke zvýšení bezpečnosti advokátních úschov. Zavedení notifikací bank o každé transakci na účtech advokátních úschov zvýší přehled klientů o pohybu peněz na úschovním účtu. Zákaz výběru hotovosti z účtů advokátních úschov dále posílí transparentnost a sníží riziko zneužití prostředků. Zajištění dostupnosti informací o úschovních účtech pro Českou advokátní komoru přispěje ke zefektivnění její kontrolní činnosti.

Pozměňovací návrh ke stávající novele zákona o advokacii představuje významné zlepšení ochrany klientů a bezpečnosti advokátních úschov. Ministerstvo spravedlnosti věří, že tato legislativní změna přispěje k posílení důvěry veřejnosti v advokátní služby a ke zvýšení odpovědnosti advokátů za správu klientských prostředků.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
10. září 2024