Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Odstartoval 9. ročník Yellow Ribbon Run

Ilustrační obrázek

Ve středu 13. března 2024 byl slavnostně zahájen 9. ročník osvětového běhu Yellow Ribbon Run, jehož cílem je podpořit lepší integraci lidí s trestní minulostí. Letošní ročník zahájili tátové ve výkonu trestu z Věznice Bělušice. V průběhu jara budou již tradičně probíhat běžecké akce přímo ve věznicích. Každý ročník pravidelně vrcholí závodem a akcí pro veřejnost. Ten se letos uskuteční v úterý 11. 6. 2024 v Říčanech u Prahy, v turisticky populární lokalitě rybníka Marvánek. 

Ambasadorem projektu a organizace Žlutá stužka z. s., která Yellow Ribbon Run pořádá, je herec a scénárista Petr Čtvrtníček. Patronkou dětí se žlutou stužkou, tzv. neviditelných obětí trestných činů, je moderátorka Barbora Černošková.

„Ministerstvo spravedlnosti dlouhodobě uděluje záštitu projektu Yellow Ribbon Run. Věříme, že osvěta v oblasti vězeňství je nutná. Žlutá stužka síťuje neziskové organizace se státními institucemi, firmami, aktivními jedinci a známými osobnostmi s lidmi, kteří chtějí svou trestní minulost zvládnout. Toho si velmi vážíme, a proto se do běhu pravidelně zapojuje na 50 zaměstnanců ministerstva,“ říká náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

Nadcházející ročník běhu je tematicky věnovaný tátům s trestní minulostí. „V minulém roce jsme se zaměřili na ženy, letos se plánujeme zasadit o osvětu v oblasti většinové vězeňské populace, kterou jsou muži. Primárně rodiče, kteří chtějí znovu navázat vztah se svými dětmi a pracovat na sobě. Již to, že si obléknou triko se žlutou stužkou, je pro nás signálem, že běžci ve výkonu trestu chtějí zvládnout složité životní období, najít si zaměstnání a vrátit se k rodině,” říká ředitelka trestní politiky Ministerstva spravedlnosti ČR, Gabriela Slováková, která je zároveň iniciátorkou Yellow Ribbon Run v ČR.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
14. března 2024