Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Od 1. října 2024 platí novela insolvenčního zákona

Od 1. října 2024 platí novela insolvenčního zákona (zákona č. 252/2024 Sb.) a novela vyhlášky o náležitostech podání a formulářů elektronických podání v insolvenčním řízení (vyhláška č. 254/2024 Sb.). Ministerstvo spravedlnosti připravilo aktualizovaný formulář insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení ve verzi 1.4.5. platné od 1. 10. 2024. Pro více informací k oddlužení sledujte stránky https://insolvence.justice.cz/.

K oficiální publikaci nového formuláře dochází na portálu isir.justice.cz k okamžiku účinnosti novely, a to včetně aktualizovaných pokynů k vyplnění formuláře. Do té doby jsou oba materiály pouze k nahlédnutí zde: formulář a pokyny.

S ohledem na nový standard vyhodnocování příjmových možností dlužníků došlo především k úpravám oddílů popisujících očekávané příjmy po zahájení insolvenčního řízení a schopnosti a možnosti vykonávat výdělečnou činnost (zejména informace o zdrojích příjmů, dosaženém vzdělání, dosavadních profesních zkušenostech a pracovní mobilitě).

Ministerstvo spravedlnosti si dovoluje připomenout, že využitím staré verze formuláře po účinnosti novely, tj. od 1. 10. 2024, se dlužník vystavuje riziku odmítnutí návrhu a sepisovatel riziku postihu.