Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministerstvo vypracovalo a představilo základní parametry výpisu z Rejstříku trestů vydávaného pro práci s dětmi (tzv. dětského certifikátu)

Ilustrační obrázek

Ministerstvo spravedlnosti připravilo parametry výpisu z Rejstříku trestů vydávaného pro práci s dětmi (tzv. dětského certifikátu), které dnes představilo poslancům Podvýboru ústavně-právního výboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí.

Zvláštní výpis z rejstříku trestů má zabránit sexuálním násilníkům v práci s dětmi. U osob, které se dopustily trestného činu, v jehož důsledku mohou představovat riziko pro práci s dětmi, bude informace o odsouzení obsažena v tomto zvláštním výpisu – na rozdíl od dnešního výpisu – i po stanovenou dobu po zahlazení odsouzení, a to v případě některých trestných činů v podstatě automaticky, u jiných na základě rozhodnutí soudu.  Toto se bude vztahovat i na případy pravomocně rozhodnuté před účinností zákona. Vnímám potřebnost takového opatření, proto jsem velmi rád, že se dnes poslanci usnesli na jeho základních parametrech a my tak můžeme začít návrh konečně připravovat. Tímto bych chtěl také poděkovat všem, kteří se podíleli na diskusích a jednáních ohledně tohoto tématu,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Oceňuji, že jsme opět našli společnou řeč o tomto tématu napříč politickými stranami stejně jako například u redefinice znásilnění. Jsem ráda, že na základě našich výzev a žádostí ministerstvo vyslyšelo požadavek na zpětný zápis do registru. Je to zásadní změna a posun, bez kterého by celá úprava nedávala žádný smysl. Diskuse povedeme ještě jednoznačně o délce zápisu do dětského certifikátu a o výčtu spáchaných trestných činů, u kterých by měl být zápis do registru automatický. Po dohodě s ministerstvem spravedlnosti jsme se jako podvýbor Pro problematiku domácího a sexuálního násilí dohodli na předložení paragrafového znění do poloviny prosince tohoto roku tak, aby mohl být návrh projednán na plénu nejpozději do konce ledna 2025,” doplnila předsedkyně Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá.

Chtěla bych zdůraznit, že se nejedná o opatření, které zabrání všem sexuálním a násilným činům na dětech v budoucnu. Je to určitě významný krok, abychom preventivně zabránili tomu, že budou s dětmi pracovat lidé, kteří jim mohou ublížit. Zásadní odpovědnost budou mít rodiče, kteří takto budou moci požadovat po organizacích a jednotlivcích doložení jejich bezúhonnosti. Zároveň zápis v dětském certifikátu odradí potenciální pachatele od snahy s dětmi pracovat,“ řekla po dnešním jednání poslankyně Marie Jílková.

Tento zvláštní druh výpisu z Rejstříku trestů bude možné získat stejnými způsoby jako dnešní výpis, tj. na CZECHpointech, na Rejstříku trestů, přes portál občana. 

 

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
24. září 2024