Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek jednal s ombudsmanem: Témata veřejného ochránce práv a Ministerstva spravedlnosti se prolínají

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek 4. dubna 2024 se v Kanceláři veřejného ochránce práv v Brně uskutečnilo pracovní jednání mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a ombudsmanem Stanislavem Křečkem.

„Chtěl bych jménem zde přítomných zástupců ministerstva a vězeňské služby poděkovat za možnost setkání, které jsem inicioval. Domnívám se totiž, že agendy veřejného ochránce práv a Ministerstva spravedlnosti spolu tak úzce souvisí, že jen písemný kontakt, který spolu intenzivně vedeme, nestačí. Věřím, že díky dnešnímu setkání ještě rozšíříme spolupráci mezi našimi úřady, která je už dnes vynikající. Komunikace je totiž velmi důležitá,“ uvedl Pavel Blažek.

Během pracovní schůzky se diskutovaly otázky spojené s délkou soudních řízení v souvislosti s kauzou Studénka, ochrana práv lidí omezených na svobodě a spolupráce s Vězeňskou službou. Zejména se jednalo o dozor státního zastupitelství nad ochranným léčením, nastavení srozumitelné komunikace úřadů směrem k obviněným, rozšíření kontaktu dětí s vězněnými rodiči, počet vězňů a trestní politiku.

Debatovala se potřeba změny v oblasti podpůrných opatření při narušení schopnosti zletilého právně jednat, zastoupení advokátem v rámci procesního opatrovnictví, a to zejména nedobrovolné hospitalizace a další řízení, týkající se práv lidí s psychosociálním postižením.

Mezi další témata předmětného jednání patřilo i snížení soudního poplatku za odvolání ve sporech o diskriminaci či rozšíření sdílení důkazního břemene a problematika zveřejňování judikatury.

Ombudsman přivítal v Brně ministra spravedlnosti. Jednali o řešení průtahů ve složitých soudních sporech, situaci ve vězeňství nebo o využívání podpůrných opatření pro lidi s postižením | Ombudsman (ochrance.cz)

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
5. dubna 2024