Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministerstvo spravedlnosti varuje před podvodníky, kteří zneužívají identitu advokáta a v souvislosti s probíhající turistickou sezónou upozorňuje na práva cestujících v letecké dopravě

Média takřka denně informují o nových a propracovaných způsobech podvodníků, jak od lidí získat přístup k jejich bankovním účtům a ukrást jim peníze. Česká advokátní komora varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta. Letos již na svém webu zveřejnila sedmnáct takových varování.

V souvislosti s probíhající turistickou sezónou a přetrvávajícími problémy v letecké dopravě, kdy jsou lety v evropském vzdušném prostoru výrazně zpožďovány, upozorňujeme veřejnost na možné setkání s takovýmto podvodným jednáním. Stejně tak je možné se setkat s příslibem vymožení odškodnění od leteckých společností od různých subjektů, i když nárok na kompenzaci třeba vůbec nevzniká.

Seznamte se s Právy cestujících v letecké dopravě.

Výši náhrad podrobně upravuje Nařízení Evropské unie a Rady

Nárok na kompenzaci při zpoždění nevzniká za určitých mimořádných okolností, kterou může být i regulace evropského vzdušného prostoru.

Není třeba se ihned se svými nároky obracet na soud. Stížnost na nepravidelnost provozu leteckého dopravce lze podat k Úřadu pro civilní letectví, který se jí bude bezodkladně a bezplatně zabývat.

 

Pokud se na Vás obrátí advokát s nabídkou svých služeb, vždy si ověřte jeho totožnost a sami ho kontaktujte na telefonu nebo e-mailu uvedeném v oficiálním seznamu:

Vyhledávač advokátů a advokátních koncipientů

 

Buďte obezřetní, kým a v jakém rozsahu se necháte zastupovat a komu poskytujete své osobní a bankovní údaje!

 

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

5.srpna 2024