Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ilustrační obrázek

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v kategorii Legislativní počin za rok 2023 se umístil zákon o ochraně oznamovatelů z pera Ministerstva spravedlnosti.

Přijetí zákona o ochraně oznamovatelů přináší transparentnější prostředí do právnických osob. Podporuje budování a prohlubování etické firemní kultury založené na respektování právních předpisů. Umožní zaměstnavatelům snáze odhalit nezákonné jednání a včas na něj zareagovat účinnými nápravnými a preventivními opatřeními. Tím lze dalšímu nežádoucímu jednání zabránit a uchránit společnost rovněž před majetkovou a reputační újmou.

Porota ocenila způsob přípravy zákona, který zpracovatel odbor střetu zájmů a boje proti korupci konzultoval s veřejností, připravil včas metodické pokyny, jak zavést úpravu do praxe (zejména v době po uplynutí implementační lhůty, kdy došlo k částečné přímé aplikovatelnosti) a realizoval pro povinné subjekty řadu workshopů.

Anketu Zákon roku organizuje od roku 2010 poradensko-technologická společnost Deloitte a její advokátní kancelář Deloitte Legal. Z jedenácti nominací vybíraly stovky podnikatelů i zástupců veřejnosti za rok 2023 zákony s největším dopadem na podnikání v Česku, a to v kategoriích Nejlepší zákon roku pro byznys, Legislativní počin a Legislativní přešlap.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
26. dubna 2024