Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministerstvo spravedlnosti spouští nové webové stránky

Ministerstvo spravedlnosti spouští nový webový portál. K nasazení nové verze portálu justice.cz došlo 30. ledna 2024 ve 22:00. Nový vizuální styl, modernější struktura, jednodušší správa a zejména stabilita portálu.

Ministerstvo spravedlnosti již v minulosti vybralo na základě otevřeného výběrového řízení nového dodavatele portálu justice.cz. Je jím firma TECHNISERV spol. s r. o., která má za úkol prioritně zajistit řádný chod, tj. provoz a rozvoj webového portálu justice.cz. Dále také analýzu a opravu chyb, které způsobují výpadky portálu.

Ministerstvo spravedlnosti se dlouhodobě potýká s výpadky portálu justice, jejichž příčinou nebyl pouze sofistikovaný kybernetický útok, ale také technické problémy softwarové kompatibility. Proto jsme v této souvislosti přijali několik technických opatření. Upgradovaný webový portál, který byl spuštěn na konci ledna, představuje první fázi úpravy a redesignu portálu justice.cz. Portál bude dále procházet zejména designovými změnami, aby byl upraven takovým způsobem, aby laická i odborná veřejnost mohla získat a snadno pochopit zveřejněné informace a mít přístup k on-line službám resortu justice.

Obsahově je nový web stejný jako dosavadní a občané v něm najdou všechny potřebné informace. Tak, jak byli doposud zvyklí, ovšem v novém vizuálním stylu. Upgrade a redesign portálu justice.cz je tedy komplexní revize stávajícího webového portálu justice.cz. Přičemž tento projekt je rozdělen do tří oblastí, a to upgrade technologické platformy na aktuální verzi, základní změna designu a redesign obsah webu, který bude dál analyzován, protříděn a u nejvytíženějších témat znovu cíleně navržen tak, aby splňoval aktuální očekávání uživatelů webu a umožnoval efektivní získávání informací.

Otázky a odpovědi:

  1. Kdy bude nový portál spuštěn?

30. ledna ve 22:00 došlo k nasazení nové verze portálu.

  1. Kdo je dodavatelem nového portálu?

Dodavatelem je firma TECHNISERV spol. s.r.o. - viz. https://smlouvy.gov.cz/smlouva/26194799?backlink=j9x4w

  1. Jak bude zajištěna odolnost proti výpadkům?

Portál je implementován již na nejnovější verzi platformy Liferay, současně byla provedena migrace na nový HW, upgradem byly odstraněny chyby a petche, které mimo jiné způsobovaly předchozí problémy.

  1. Kolik upgrade a redesign nového portálu stál?

Cena viz smlouva v bodě 1 (cca 1,9 mil. Kč).

  1. Co bylo hodnotícím kritériem výběrového řízení na nového dodavatele?

Hodnotícím kritériem výběrového řízení byla cena, přičemž uchazeči museli současně doložit seznam významných zakázek, splňující určitá kritéria, a rovněž seznam členů realizačního týmu, také se stanovenými požadavky.

  1. Kdo další patří mezi klienty TECHNISERV?

Mezi klienty firmy TECHNISERV patří například Letiště Praha, IKEM, Amazon, Komerční banka, Český telekomunikační úřad, Pražský hrad, Univerzita Tomáše Bati či Česká spořitelna.

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

31. ledna 2024