Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministerstvo spravedlnosti předkládá vládě návrh novelizace soudního řádu správního

Ilustrační obrázek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes vládě předložil návrh novelizace soudního řádu správního, který reaguje na výzvy a zkušenosti získané za více než 20 let od jeho zavedení. Změny reflektují bohatou rozhodovací praxi správních soudů a snaží se vyjít vstříc požadavkům praxe.

„Věřím, že tento návrh přispěje k posílení práv účastníků řízení. Že zvýší transparentnost soudních procesů a tím se také posílí důvěra občanů ve správní justici a právní stát obecně. Díky novele se zároveň velmi zefektivní a zrychlí řízení před správními soudy,“ vysvětlil ministr spravedlnosti Pavel Blažek přednosti předložené novely.

Novela zachovává základní principy správního soudnictví, na kterých je dnes správní soudnictví založeno, jako je kasační princip, tři typy žalob a pojetí kasační stížnosti jako mimořádného opravného prostředku. Změny, které ministerstvo navrhuje, představují promyšlený vývoj směrem k modernizaci a zlepšení procesů. Návrh reflektuje dosavadní bohatou rozhodovací praxi správních soudů a snahu přizpůsobit legislativu aktuálním potřebám praxe.

Cíle novely: 

  1. Zvýšení efektivity práce na správních úsecích, zejména při rozhodování v senátech.
  2. Posílení práv účastníků řízení:
  • Rozšíření definice osoby zúčastněné na řízení.
  • Zavedení poučovací povinnosti soudu ve vybraných případech.
  • Řešení problému nezákonnosti podkladového aktu.
  1. Zlepšení srozumitelnosti a předvídatelnosti legislativy pro adresáty právních norem:
  • Zohlednění závěrů ustálené judikatury Nejvyššího správního soudu v zákoně.
  • Zpřesnění pravidel k naplnění původního úmyslu zákonodárce.
  1. Větší provázanost a harmonizace základních procesních institutů mezi civilním a správním soudním řízením (např. podání a doručování).

Návrh zákona prošel řádným meziresortním připomínkovým řízením. Výsledkem je kompromisní podoba novely, která představuje důležitý krok k modernizaci a zefektivnění správního soudnictví v České republice.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
21. srpna 2024