Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy ve Vilniusu: Odpovědnost za zločiny na Ukrajině

Ilustrační obrázek

Ve dnech 4. a 5. září 2024 se konala neformální konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy v rámci litevského předsednictví Výboru ministrů Rady Evropy. Byla otevřena všem členským státům a pozorovatelským státům Rady Evropy, jakož i dalším pozvaným hostům.

Hlavním cílem vilniuské konference bylo řešit klíčové otázky mezinárodního trestního soudnictví týkající se odpovědnosti za mezinárodní zločiny spáchané na Ukrajině. Zejména šlo o to prozkoumat možnosti, jak mohou Rada Evropy a její členské státy výrazněji posílit svou podporu ukrajinskému justičnímu systému a posílit mezinárodní právní řád zajištěním odpovědnosti za zločin agrese.

Diskuze byla vedena ve dvou hlavních blocích, a to 1) Hledání rovnováhy v oblasti mezinárodního stíhání zločinů podle mezinárodního práva a výkonu rozsudků: Shromažďování důkazů, sdílení důkazů a soudní procesy v nepřítomnosti, a 2) Zvláštní tribunál pro zločin agrese proti Ukrajině a úloha Rady Evropy.

„Česká republika plně podporuje zajištění odpovědnosti za zločiny podle mezinárodního práva spáchané na Ukrajině, včetně vyvození individuální trestní odpovědnosti za zločin agrese spáchaný vrcholnými představiteli Ruské federace. Je potěšující, že právní diskuze ve věci zřízení zvláštního tribunálu pokročily a cílí k ustavení tribunálu postaveném na nezpochybnitelném právním základě a s co nejširší legitimitou. V tomto smyslu jsme uvítali návrh dohody pro založení zvláštního tribunálu vypracovaný Radou Evropy. Rada Evropy jako významná regionální organizace disponuje požadovanou schopností sjednat podobnou dohodu,“ uvedl Karel Dvořák, náměstek ministra spravedlnosti, který vedl českou delegaci.

Na závěr vilniuské konference bylo přijato politické prohlášení.

Před zahájením samotné konference proběhl slavnostní podpis nové úmluvy Rady Evropy o umělé inteligenci a lidských právech, demokracii a právním státu ze strany Evropské komise za Evropskou unii.

 

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
5. září 2024