Úmluva OSN proti nadnárodnímu organizovanému zločinu (UNTOC)

Úmluva Organizace spojených národů proti nadnárodnímu organizovanému zločinu (dále jen „Úmluva" nebo „UNTOC") byla přijata rezolucí č. 55/25 Valného shromáždění OSN 15. listopadu 2000 v New Yorku. Členské státy OSN měly poprvé možnost připojit své podpisy k Úmluvě na konferenci na nejvyšší úrovni, která se konala 12.–15. prosince 2000 v Palermu v Itálii, kde svůj podpis připojila i Česká republika. Úmluva pro ČR vstoupila v platnost dne 24. října 2013. Úmluva má v současné době 189 smluvních stran.

Úmluva je rozčleněna do 41 článků. Upravuje spolupráci při prevenci, vyšetřování a trestním stíhání tzv. závažných trestných činů mezinárodní povahy definovaných v jejím článku 2 písm. b), které zahrnují organizovanou skupinu, a trestných činů stanovených na základě článků 5, 6, 8 a 23 Úmluvy. Tyto články zavazují smluvní strany kriminalizovat taková jednání, jako je účast ve skupině organizovaného zločinu, praní špinavých peněz, korupce a maření výkonu spravedlnosti. Podstatná část Úmluvy je věnována různým formám mezinárodní spolupráce v oblasti potlačování a prevence organizovaného zločinu. Úmluva obsahuje úpravu vzájemné právní pomoci, dále extradice, spolupráce v oblasti trestního řízení a prevence a speciální úpravu spolupráce za účelem konfiskace výnosů z trestné činnosti.

Úmluva je doplněna o tři dodatkové protokoly: Protokol o předcházení, potlačování a trestání obchodování s lidmi, zejména se ženami a dětmi; Protokol proti pašování přistěhovalců po zemi, po moři a letecky; Protokol proti nedovolené výrobě střelných zbraní, jejich součástí a dílů a střeliva a proti obchodování s nimi.

V souladu s článkem 18 odst. 13 Úmluvy jsou ústředními orgány, které jsou za ČR odpovědné a zplnomocněné přijímat žádosti o poskytnutí právní pomoci, v případě žádostí podaných v přípravném řízení Nejvyšší státní zastupitelství a v ostatních případech Ministerstvo spravedlnosti. V souladu s článkem 31 odst. 6 Úmluvy je v ČR orgánem, který může jiným smluvním stranám pomáhat při tvorbě opatření pro předcházení nadnárodnímu organizovanému zločinu, Ministerstvo vnitra.

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (dále jen „UNODC") organizuje ve svém sídle ve Vídni pravidelná zasedání konference smluvních stran Úmluvy i jednotlivých pracovních skupin zřízených za účelem řádného provádění Úmluvy a jejích protokolů.

Užitečné odkazy

UNTOC

UNODC

Databáze SHERLOC