Úmluva OSN proti korupci (UNCAC)

Úmluva Organizace spojených národů proti korupci (dále jen „Úmluva" nebo „UNCAC") byla přijata rezolucí č. 58/4 Valného shromáždění OSN 31. října 2003 v New Yorku. Členské státy OSN měly poprvé možnost připojit své podpisy k Úmluvě na konferenci na nejvyšší úrovni, která se konala 9.–11. prosince 2003 v Meridě v Mexiku. Česká republika svůj podpis připojila dne 22. dubna 2005 a Úmluva vstoupila pro ČR v platnost dne 29. prosince 2013. Úmluva má v současné době 184 smluvních stran.

Úmluva je rozčleněna do 71 článků. Upravuje spolupráci při prevenci, vyšetřování a stíhání korupce a při úkonech týkajících se zmrazení, zabavení, konfiskaci a navrácení výnosů z trestné činnosti zjištěné v souladu s touto Úmluvou. Úmluva kriminalizuje různé formy korupčního jednání, včetně např. korupce veřejných činitelů, zpronevěry či praní výnosů z trestné činnosti. Úmluva obsahuje úpravu prevence, vzájemné právní pomoci, problematiku mezinárodního vydávání a předávání osob v rámci trestního řízení, či spolupráci v oblasti mezinárodních konfiskací.

V souladu s čl. 23 odst. 2 písm. d) Úmluvy plní informační povinnost podle tohoto odstavce Ministerstvo spravedlnosti České republiky. V souladu s čl. 44 odst. 6 písm. a) Úmluvy Česká republika v případě neexistence jiné smluvní úpravy považuje Úmluvu za právní základ pro spolupráci v oblasti vydávání.

V souladu s čl. 46 odst. 13 Úmluvy jsou ústředními orgány, které jsou za ČR povinny a zplnomocněny přijímat žádosti o poskytnutí právní pomoci, Nejvyšší státní zastupitelství České republiky v případě žádostí podaných v řízení před podáním obžaloby, a Ministerstvo spravedlnosti České republiky v případě žádostí podaných v řízení po podání obžaloby.

Smluvní státy Úmluvy svou rezolucí 3/1 přijaly hodnotící mechanismus rozdělený na jednotlivé víceleté cykly. V první cyklu se hodnotilo provádění ustanovení kapitol III (Kriminalizace a vymáhání práva) a IV (Mezinárodní spolupráce), v druhém cyklu se hodnotí kapitoly II (Preventivní opatření) a V (Navracení majetku z trestné činnosti). Hodnocení probíhá formou tzv. „peer review", tj. každý smluvní stát je hodnocen dvěma jinými, namátkově vylosovanými státy. Česká republika tak v prvním kole byla hodnocena Moldavskem a Turkmenistánem a byla hodnotitelským státem Německa. V druhém kole je hodnocena Polskem a Tádžikistánem a je hodnotitelským státem Belgie.

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) organizuje ve svém sídle ve Vídni pravidelná zasedání konference smluvních stran Úmluvy i jednotlivých pracovních skupin zřízených za účelem jejího řádného provádění a monitoringu.

Užitečné odkazy

UNCAC

UNODC

Resource Guide on Good Practices in the Protection of Reporting Persons

A Strategy for Safeguarding against Corruption in Major Public Events