Vrchní soud v Praze

§ 9 odst. 2 - písm. h)

Ncp 163/2020 specifikace: v projednávané věci v řízení o žalobě na určení vlastnického práva k doménovému jménu jsou v prvním stupni věcně příslušné okresní soudy

Ncp 175/2020 specifikace: O žalobě, kde žalobkyně svůj nárok skutkově opírá jen o samotné jednání žalované vůči spotřebitelům z již uzavřených Pojistných smluv a řízení je tak svým charakterem sporem ve věcech ochrany práv spotřebitelů podle zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, nikoli sporem o ochranu práv porušených nebo ohrožených nekalým soutěžním jednáním (nebo nedovoleným omezením soutěže), je dána věcná příslušnost okresních soudů.    

Ncp 491/2020 specifikace: V řízení, v němž se člen spolku svým návrhem domáhá vyslovení (určení) neplatnosti rozhodnutí orgánu spolku (účastníka řízení), je dána věcná příslušnost krajských soudů podle § 3 odst. 2 písm. a) ZŘS.

Ncp 638/2020 specifikace: Věcně příslušným k řízení o návrhu na nařízení předběžného opatření je v prvním stupni okresní nebo krajský soud, který by byl (je) příslušný k řízení ve věci samé.

Ncp 680/2020 specifikace: Jestliže žalobkyně jako obchodník s elektřinou opírá svůj nárok na vydání bezdůvodného obohacení o tvrzení, že nebyla platně uzavřena objednávka na roční rezervovanou kapacitu a žalovaná jako provozovatel distribuční soustavy přes upozornění účtovala dle neplatné objednávky, přičemž přitom zneužila svého dominantního postavení na trhu, pak žalobkyně v žalobě staví svůj nárok (i) na ochraně práv porušených nedovoleným omezením soutěže. K takovému žalobnímu požadavku jsou věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 714/2020 specifikace: K řízení o žalobě, kterou žalobci uplatňují nároky vyplývající z práv průmyslového vlastnictví (ochranných známek) a nároky z práv porušených nebo ohrožených nekalým soutěžním jednáním, jsou v prvním stupni příslušné krajské soudy.

Ncp 100/2021 specifikace: Žalobcem vymezený předmět řízení na zaplacení peněžitého plnění z důvodu, že žalovaný podal na žalobce likvidační žaloby s cílem zničit žalobce jako konkurenta (soutěžitele) v zemědělském podnikání, zakládá povahu projednávané věci jako nároku na ochranu proti nekalé soutěži, k jehož projednání a rozhodnutí jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 134/2021 specifikace: K řízení o žalobě, kterou se žalobkyně domáhá ochrany před tvrzeným nekalým jednáním žalované spočívajícím v tom, že žalovaná rozesílá jiným osobám podnikajícím v oblasti chmelařství (nepravdivé) informace, že žalobkyně produkuje a prodává nekvalitní sadbu chmele, přičemž toto jednání poškozuje dobrou pověst žalobkyně a má vliv na její zákazníky, jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy.

Ncp 274/2021 specifikace: Žalobcem, jako platební institucí, vymezený předmět řízení na určení neplatnosti výpovědi smluv o vedení účtů a zaplacení odškodnění z důvodu, že žalovaná banka v rámci hospodářské soutěže bezdůvodně vypověděla smlouvy s cílem poškodit žalobce jako konkurenta (soutěžitele) v oblasti platebních služeb, zakládá povahu projednávané věci jako nároku na ochranu proti nekalé soutěži, k jehož projednání a rozhodnutí jsou v prvním stupni věcně příslušné krajské soudy podle § 9 odst. 2 písm. h) o. s. ř.