Dětský den ve věznici Kynšperk nad Ohří

Ilustrační obrázek

V sobotu se ve věznici Kynšperk nad Ohří uskutečnil další z řady Dětských dnů, pořádaných v rámci projektu „Dětské dny se Žlutou stužkou – Uteč předsudkům“. Tento projekt, který věznice pořádá již osmým rokem s podporou Ministerstva spravedlnosti, přinesl odsouzeným otcům jedinečnou příležitost setkat se se svými dětmi. Celkově se těchto akcí zúčastnilo už přibližně 150 dětí.

Projekt, který ze 70 % financuje Ministerstvo spravedlnosti a zbylých 30 % hradí nezisková organizace VOLONTE CZECH, je zaměřen na posílení vazeb mezi rodiči ve výkonu trestu a jejich rodinami. Důležitou součástí je příprava otců na setkání s dětmi, včetně nácviku komunikačních dovedností a přípravy dárků pro své děti.

Během pravidelných návštěv věznic v ČR se s programy zaměřenými na podporu rodičovských vztahů pravidelně setkáváme a osobně je velmi podporuji. Zdravá rodina je jedním z klíčových faktorů úspěšného přechodu z vězení do běžného života, což minimalizuje dopady na děti a snižuje riziko opakování trestné činnosti. Ministerstvo spravedlnosti podporuje projekt Žlutá stužka v podstatě od jeho vzniku, protože věříme, že osvěta v oblasti vězeňství je nezbytná. Žlutá stužka síťuje neziskové organizace se státními institucemi, firmami, aktivními jedinci a známými osobnostmi s lidmi, kteří chtějí svou trestní minulost zvládnout. Toho si velmi vážíme a propojení s tématem rodin je skvělé,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

Význam dětského dne ve věznici a práce spočívá nejen v podpoře setkání odsouzených se svými dětmi, ale také v napomáhání jejich úspěšné reintegraci do společnosti. „Chceme, aby Dětský den ve věznici pomohl rodičům znovu najít cestu ke svým dětem a dát si i tímto způsobem život do pořádku. Je to pro ně příležitost ukázat, že mají zájem být součástí života svých dětí, že se snaží na sobě pracovat a připravují se na návrat k normálnímu životu. Při přípravě nových koncepčních materiálů vězeňské a probační a mediační služby budeme téma podpory zdravých vztahů jistě řešit, neboť má významný vliv na desistenci,” vysvětlila ředitelka trestní politiky Ministerstva spravedlnosti Gabriela Slováková, která je zároveň iniciátorkou projektu Yellow Ribbon Run v ČR.

Ambasadorem projektu a organizace Žlutá stužka z. s. je herec a scénárista Petr Čtvrtníček. Patronkou dětí se žlutou stužkou, tzv. neviditelných obětí trestných činů, je moderátorka Barbora Černošková.

21. října 2024