Bilance: před Evropským soudem pro lidská práva je ČR úspěšná

Na Ministerstvu spravedlnosti se dnes uskutečnila tisková konference k tématu, jak si Česká republika vedla v loňském roce u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) a jaký je výhled do roku 2024. Setkání se zúčastnili náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák a vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva Petr Konůpka a jeho dva kolegové z Kanceláře vládního zmocněnce Eva Petrová a Vladimír Janoušek Pysk.

„Tuto agendu považuji za velmi důležitou. Myslím si, že to je i jistá výkladní skříň práce našeho ministerstva, na kterou jsme hrdí. ESLP je bezpochyby nejvýznamnější lidskoprávní institucí v celé Evropě a svojí rozhodovací praxí nastavuje standard ochrany lidských práv skoro ve všech zemích Evropy a má velký dopad na životy občanů i v České republice,“ uvedl na setkání s médii náměstek ministra Karel Dvořák.

Konkrétní čísla doplnil vládní zmocněnec Petr Konůpka: „V roce 2023 rozhodl ESLP vůči České republice rozhodl ve 33 případech. Porušení Evropské úmluvy o lidských právech shledal jen ve 2 z nich. Obhajoba státu byla úspěšná ve 28 případech. Ve 2 případech bylo uzavřeno smírné urovnání. V 1 případě věc skončila jednostranným prohlášením vlády, v němž uznala porušení Úmluvy.“

Obsah obrázku kruh, text, snímek obrazovky, diagram

Popis byl vytvořen automaticky

Konkrétní rozhodnutí je možné sledovat na stránkách Kanceláře vládního zmocněnce a již brzy také na stránce mezisoudy.cz. „V květnu spouštíme portál mezisoudy.cz, který obsahuje mj. novou databázi spojující judikaturu ESLP, OSN, Ústavního soudu a EVSP na jednom místě. Díky projektu Mezi-soudy se daří zlepšovat právní praxi všech právních profesionálů, především soudů,“ vysvětluje vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva Petr Konůpka.

Informace o rozhodnutých případech v roce 2023 (výběr), běžících případech v roce 2024 (výběr) a výkonech rozsudků a rozhodnutí v roce 2024 (výběr) je možné nalézt v přiloženém dokumentu.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
8. února 2024