Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Soudní proces bez výslechu oběti znásilnění na hlavním líčení nebyl nespravedlivý, uzavřel štrasburský soud

Evropský soud pro lidská práva včera uveřejnil rozhodnutí Málek a Černín proti České republice. V něm shledal, že i když obhajoba nemohla u hlavního líčení vyslechnout klíčovou svědkyni, oběť znásilnění, tak trestní proces nebyl nespravedlivý.

Stěžovatelé byli v březnu 2011 obviněni z účasti na znásilnění, které ohlásila paní R. G. bezprostředně poté. Obhajoba tvrdila, že dotyčná byla v silně podnapilém stavu a že k intimnímu styku s druhým stěžovatelem a další osobou došlo dobrovolně. Paní R. G. orgány činné v trestním řízení vyslechly v přípravném řízení za účasti obhájce stěžovatelů. Připustila, že předtím pila alkohol, průběh událostí si ale dobře vybavovala. Na hlavním líčení nebyla schopna v přítomnosti stěžovatelů vypovídat a opakovaně zkolabovala. Soudy za dané situace připustily jako důkaz její výpověď z přípravného řízení. Soudy nakonec prvního stěžovatele odsoudily za nepřekažení trestného činu, zatímco druhého stěžovatele za znásilnění.

I když stěžovatelé neměli příležitost vyslechnout poškozenou na hlavním líčení, nebyla dle štrasburského soudu narušena spravedlnost řízení jako celku. U výslechu poškozené v přípravném řízení byl totiž i obhájce stěžovatelů, což představuje významnou procesní záruku. Poškozená popsala události opakovaně velmi podrobně a konzistentně. Její verzi událostí podporovaly i další důkazy, zejména výpovědi svědků, kterým se svěřila bezprostředně po činu, i znalecké posudky. Ke čtení protokolu o výpovědi poškozené z přípravného řízení nadto soudy přistoupily až po neúspěšných pokusech vyslechnout ji na hlavním líčení. Námitky stěžovatelů proto štrasburský soud prohlásil za zjevně neopodstatněné a stížnost odmítl.

Rozhodnutí je konečné. Jeho úplné znění v anglickém jazyce najdete v databázi Evropského soudu pro lidská práva.

Asi měsíc po vydání rozhodnutí se objeví jeho anotace také v české databázi eslp.justice.cz.

 

Kancelář vládního zmocněnce

14. listopadu 2022