Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Senát schválil návrh Ministerstva spravedlnosti na omezení přísedících

Ilustrační obrázek

Senát dnes schválil návrh zákona o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů z dílny Ministerstva spravedlnosti. Cílem návrhu je především zefektivnění soudního rozhodování. Návrh zákona přináší významné změny v oblasti účasti laického prvku na soudním rozhodování.

„Navrhovaná úprava je reakcí na praktické problémy spojené s účastí laických přísedících v soudním rozhodování. Administrativní zátěž soudů, nedostatečná účast přísedících na projednání a rozhodování, komplikace spojené se sestavováním soudního senátu a často nepřiměřeně dlouhé soudní řízení jsou výzvami, kterým čelí současný systém,“ uvedl k návrhu ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Cíle návrhu zákona:

  • Zefektivnění soudního rozhodování, na kterém se podílí přísedící.
  • Opuštění podílu laických přísedících na rozhodování soudů v pracovněprávních sporech v občanském soudním řízení a v trestním řízení před okresním soudem a k jejich omezení v některých trestních řízeních před krajským soudem v prvním stupni.
  • Přísedící by tedy i nadále byli zachování v části trestních věcí.
  • Nejedná se o zrušení institutu jako takového, ale o omezení okruhu případů, při kterých bude zasedat senát složený z laických přísedících.

 

Kromě změn v zákoně o soudech a soudcích návrh zákona promítá potřebné změny do trestního řádu, občanského soudního řádu, zákona o Ústavním soudu, zákona o soudnictví ve věcech mládeže, zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních a zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci.

 

Ministerstvo spravedlnosti předložením tohoto návrhu naplnilo opatření z tzv. druhého antibyrokratického balíčku, který byl vládou schválen dne 14. června 2023.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
21. srpna 2024