Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Pavel Blažek podepsal novelu advokátního tarifu

Ilustrační obrázek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podepsal novelu advokátního tarifu, která po dlouhých letech přináší zvýšení odměn pro advokáty. Tento krok přichází v době, kdy se advokátní tarif nezvyšoval přes deset let, docházelo pouze ke zvýšení několika dílčích položek. Úprava se týká i advokátů, kteří zastupují oběti v právních řízeních. 

Dnes jsem podepsal novelu advokátního tarifu, kterou souběžně zasílám ke zveřejnění do Sbírky zákonů. Účinnost nastane k 1. lednu 2025,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ministerstvo spravedlnosti je přesvědčeno, že tato novela přinese spravedlivější odměny pro advokáty a zlepší přístup k právní pomoci, zejména pro oběti, které potřebují právní zastoupení. „Tento krok je nezbytný a správný, mnohé položky advokátního tarifu nebyly aktualizovány více než deset let, což vedlo k disproporci mezi odměnami advokátů a provozními náklady. Právo na právní zastoupení je ústavním právem. Pokud by nedošlo k úpravě advokátního tarifu, byl by výkon tohoto práva v praxi ohrožen.“ vysvětluje Pavel Blažek.

Celé znění vyhlášky o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb (advokátní tarif) - ZDE.

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
22. srpna 2024