Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Ministerstvo odeslalo vládě novelu trestních předpisů

Ministerstvo spravedlnosti po vypořádání připomínek odeslalo dnes 23. září 2024 k projednání Legislativní radě vlády návrh změny trestních předpisů. Tento návrh ministerstvo upravilo, jak jsme avizovali v tiskové zprávě z března 2024, i na základě diskuze s celou řadou odborníků.

Návrh přichází s modernizací trestního práva následující evropské trendy a směřuje například k:

  • podpoře obětí a narovnání vztahů s pachatelem (restorativní justice),
  • zefektivnění trestního řízení,
  • úpravě trestání bagatelní kriminality,
  • částečné dekriminalizaci a legalizaci samopěstování a držení konopí,
  • rychlé a účinné reakci při porušení podmínek výkonu alternativních trestů (např. podmíněného odsouzení) či
  • podpoře ukládání alternativních trestů.

Navrhované změny jsou součástí snahy Ministerstva spravedlnosti modernizovat českou trestní justici. Po mnoha letech nečinnosti předchozích vlád jsme zprovoznili funkční systém elektronického monitorovacího systému, tzv. elektronických náramků. Dále průběžně zlepšujeme dlouhodobě zanedbávaný systém péče o oběti trestných činů a navazujeme na již schválenou redefinici znásilnění,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Kromě toho Ministerstvo spravedlnosti také vypracovalo očekávaný návrh parametrů výpisu z Rejstříku trestů vydávaného pro práci s dětmi (tzv. dětského certifikátu). Očekává se, že v průběhu legislativního procesu se i úprava tohoto zvláštního výpisu z Rejstříku trestů stane součástí projednávaných změn trestních předpisů. Návrh parametrů bude tento týden projednán na Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. V průběhu října také zašleme do meziresortního připomínkového řízení návrh zákona o odčerpání majetku protiprávního původu (tzv. průtokové účty).

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek seznámí dne 1. října 2024 s plánovanými změnami v trestním právu prezidenta republiky Petra Pavla.

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

23. září 2024