Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Mediační dashboard. Data o využívání nařízeného prvního setkání se zapsaným mediátorem srozumitelně

Ministerstvo spravedlnosti díky práci týmu z odboru strategie a koncepce justice v roce 2023 spustilo „Dashboard“ jako uživatelsky přívětivou prezentaci existujících údajů o soudním rozhodování, obsahující data ze statistických listů soudů a státních zastupitelství. 

Vzhledem ke svému zaměření první verze dashboardu neobsahuje data o mediacích. Odbor strategie a koncepce justice a odbor insolvenční, pod nějž agenda mediací spadá, se rozhodly tuto mezeru vyplnit. Výsledkem jejich spolupráce je rozšíření oceněného nástroje, který nově obsahuje data o využívání nařízeného prvního setkání se zapsaným mediátorem.

Mediační dashboard obsahuje data ze statistických listů vyplňovaných všemi soudy o pravomocně skončených věcech od roku 2017. Pokryta je civilní agenda a péče o nezletilé, tedy ty agendy, v nichž je možno nařídit první setkání se zapsaným mediátorem. S interaktivními grafy je možné pracovat a získat tak přehled o vývoji v jednotlivých letech, agendách či u jednotlivých soudů. Zveřejnění tohoto nástroje je součástí snah ministerstva zvýšit povědomí o (ne)využívání institutu nařízeného prvního setkání se zapsaným mediátorem v praxi a jeho potenciálu pro řešení soudních sporů.

 

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

14. srpna 2024