Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání
Přejít na podrobné vyhledávání

Lidská práva na jednom místě - Kancelář vládního zmocněnce představila nový portál mezisoudy.cz

Ilustrační obrázek

Na Ministerstvu spravedlnosti se dnes uskutečnila veřejná prezentace nového webu mezisoudy.cz. Jednotlivé nástroje na webu představili odborné veřejnosti i médiím náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák, vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva („ESLP“) Petr Konůpka a jeho zástupci Eva Petrová a Vladimír Janoušek Pysk.

„Portál mezisoudy.cz představuje unikátní projekt zpřístupňující judikaturu ESLP, Ústavního soudu či výborů OSN odborné právnické veřejnosti, která si již dnes dlouho nevystačí pouze s vnitrostátním právem. Bude ovšem velmi přínosný například i pro policisty či zdravotníky, kteří zde najdou řadu pro ně relevantních témat,“ uvedl na úvod náměstek Karel Dvořák. Dodal, že portál může díky zprostředkování mezinárodního práva lidských práv v českém jazyce a na jednom místě přinést významný posun v právním vědomí v České republice.

„Do agendy KVZ patří vedle zastupování před ESLP a dalšími mezinárodními orgány a zajištěním výkonu rozhodnutí i širší implementace Úmluvy a dalších lidskoprávních úmluv na vnitrostátní úrovni. Portál mezisoudy.cz je proto navržen tak, aby právníci, soudci a další odborníci mohli rychle a efektivně nalézt potřebné informace pro svou praxi,“ přiblížil vládní zmocněnec pro zastupování ČR před ESLP Petr Konůpka. Vysvětlil dále, že název portálu mezi-soudy má dvojí význam: zaprvé odráží, že na webu je hlavně judikatura mezinárodních soudů a orgánů. Zadruhé, symbolizuje postavení kanceláře vládního zmocněnce jakožto spojky mezi ESLP a vnitrostátními soudy a dalšími českými orgány.

Petr Konůpka a jeho zástupci Vladimír Janoušek Pysk a Eva Petrová následně představili hlavní nástroje na webu, kterými jsou:

Prezentace se zúčastnili např. zástupci České advokátní komory, Unie státních zástupců, Policie ČR, Ministerstva vnitra, Úřadu vlády, norské ambasády a médií. Po úvodním představení portálu proběhla diskuze. Účastníci vyjádřili uznání za vznik portálu, který může být velmi užitečný např. pro advokáty, kteří ocení přeložené materiály jako Jednací řád ESLP.

Web připravila Kancelář vládního zmocněnce pro zastupování ČR před ESLP při Ministerstvu spravedlnosti ČR, a byl spuštěn díky finanční podpoře z Norských fondů. Veškeré materiály jsou tak dostupné zdarma a v českém jazyce.

Databáze i materiály budeme průběžně aktualizovat, aby zůstaly užitečné pro praxi. Budeme moc rádi, pokud bude odborná veřejnost web využívat při své práci,“ uzavřel vládní zmocněnec Petr Konůpka.

 

 

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
18. června 2024