Vládní návrh zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech

Cílem návrhu zákona je především stabilizace a zkvalitnění výkonu znalecké činnosti. V souladu s právem Evropské unie se zavádí právní nárok na zápis do seznamu znalců. Dále se zakotvuje širší možnost přezkoumávání znaleckých posudků a kontrolu jejich formální i věcné správnosti. Upravují se opatření směřující k posílení dohledu nad osobami vykonávajícími znaleckou činnost a související zpřísnění a zefektivnění sankcí. V neposlední řadě s touto problematikou souvisí zdůraznění úlohy znalce jako osoby vykonávající službu ve veřejném zájmu.

Vládní návrh zákona je projednáván Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení.

Vládní návrh zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích

Cílem návrhu zákona je stejně jako u znaleckého zákona stabilizace a zkvalitnění výkonu tlumočnické a překladatelské činnosti. V této souvislosti dochází k tomu, že tlumočnická činnost je vyčleněna do samostatného zákona a je rozdělena na tlumočnickou a překladatelskou činnost, po takovéto úpravě je již několik let praxí voláno.

Vládní návrh zákona je projednáván Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení.

Vládní návrh doprovodného zákona k zákonu o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a zákonu o soudních tlumočnících a soudních překladatelích

Vládní návrh zákona je projednáván Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

Cílem je doplnit a rozšířit státem zajištěnou právní pomoc do oblastí, ve kterých není v současnosti poskytována (mimo řízení před orgány veřejné moci ve formě právních porad, v řízení před orgánem veřejné správy a v řízení před Ústavním soudem). Návrh navazuje na věcný záměr, který k této problematice schválila vláda 5. 10. 2016.

Předseda legislativní rady vlády doporučil vládě dne 26. 4. 2017 návrh zákona schválit.

Návrh zákona, kterým se mění občanský soudní řád a další související zákony

Cílem je reagovat na problémy v oblasti exekucí, navrhovaná novela zavádí tzv. chráněný účet pro povinného, na němž bude chráněna nepostižitelná částka obdobně, jako je tomu u srážek ze mzdy, koncentruje mnohačetné exekuce vedené proti témuž povinnému u jednoho soudního exekutora, zavádí povinné zálohy pro oprávněné a řeší problémy spojené s předáváním exekutorských úřadů, jakož i postup při úpadku soudního exekutora. Návrh zákona projednala Legislativní rada vlády dne 4. 5. 2017, projednávání bylo přerušeno.